Podium
NTR

Iraanse componisten spreken zich uit

foto: Dayne Topkin (Unsplash)
  1. Klassiekchevron right
  2. Iraanse componisten spreken zich uit

De situatie in je land verklanken in nieuwe muziek. Dat is precies wat zes vrouwelijke Iraanse componisten doen in een project van de Iranian Female Composers Association. In hun composities hoor je de pijn van onderdrukking.

De werken van de Iraanse componisten staan op het album Sirventès. De nieuwe opname is een project van de Iranian Female Composers Association. Oprichter Niloufar Nourbakhsh groeide op in Iran. Ze werd ontmoedigd om te componeren, voelde hoe mannen over haar oordelen. Pas toen ze in Amerika studeerde, ontdekte ze hoeveel Iraanse vrouwen muziek maken over de hele wereld.

Mentor

Het doel van Nourbakhsh is om een mentor te zijn voor de componisten en zelfvertrouwen te geven aan de vrouwen die in Iran wonen. Het levert een persoonlijk en betekenisvol album op. In de werken van de hedendaagse componisten hoor je verschillende visies op onderdrukking en de manier waarop je dat in muziek kan omzetten.

Syrische oorlog

Bijvoorbeeld Mahdis Golzar Kashani in het stuk Moses Drowned uit 2017, een treurig strijkkwartet. Ze componeerde dat ter nagedachtenis van de kinderen die zijn omgekomen in de Syrische oorlog. Het stuk heeft een duidelijke opbouw. Je hoort verdrietige akkoorden die langzaam melancholisch worden en uiteindelijk leiden naar een ritmische climax. Alsof de componist je laat horen hoe wanhoop klinkt.

Wolk van trillend geluid

Of Nasim Khorassani in het werk Growth, eveneens uit 2017. In dat stuk hoor je een wolk van trillend geluid die je voert naar een akkoord dat doet denken aan de muziek van Mahler of Sjostakovitsj. Het zijn klanken die verwijzen naar de tragiek van menselijk lijden. De werken op de cd worden uitgevoerd door leden van The Cleveland Orchestra, het Callisto Quartet, cellist Amahl Arulanandam en percussionist Nathan Petitpas.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie