Podium
NTR

Onenigheid philharmonie zuidnederland en Noord-Brabant verscherpt

  1. Klassiekchevron right
  2. Onenigheid philharmonie zuidnederland en Noord-Brabant verscherpt

De onenigheid tussen symfonieorkest philharmonie zuidnederland en provincie Brabant, over subsidie en de besteding ervan, lijkt een heus conflict te worden. In een brief aan het orkest dd. 22 januari 2019 beschuldigde het provinciebestuur het orkest ervan bewust meer uit te geven, ondanks een fors tekort op de begroting.

Wat is er aan de hand?

De provincie verlaagde begin 2018 de jaarlijkse orkestsubsidie met een half miljoen, tot 1,5 miljoen. De bedoeling was dat het orkest zou bezuinigen om de tekorten te kunnen opvangen. Orkest-intendant Stefan Rosu zegt desgevraagd echter dat hij niet wil(de) en kan minderen, omdat de afspraken voor 2018 en 2019 (met o.a. zalen en musici) al vastlagen. Bovendien zou een inkrimping niet het juiste beleid zijn, ervan uitgaand dat, na de verkiezingen in maart, het nieuwe provinciebestuur de bezuiniging terugdraait. Rosu erkent dat hij met deze aanpak risico loopt. Het orkest schat het tekort voor 2019 in op 800.000 euro. Om dat terug te dringen kondigde philharmonie zuidnederland in december aan dat onder meer alle educatieactiviteiten in Brabant tussen september en december 2019 worden geschrapt.

De provincie vindt juist dat het orkest daarmee afspraken schendt, maar dat het wel geld uitgeeft aan activiteiten die niét zijn afgesproken.

Het is onduidelijk hoe beide partijen uit deze impasse denken te komen.

Ster advertentie
Ster advertentie