Podium

Gouden Opnamen van dirigent Adrian Boult

NTR
foto: Kippa / ANPfoto: Kippa / ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Gouden Opnamen van dirigent Adrian Boult

Sir Adrian Boult overleed in februari 1983, dit jaar precies 40 jaar geleden. De dirigent maakte prachtige opnames met onder meer de BBC Symphony Orchestra, de London Philharmonic Orchestra en de Philharmonia Orchestra. Die opnames laten we deze week in Podium horen.

Les in muziektheorie van natuurkundeleraar

Sir Adrian Boult werd in 1889 geboren in Chester, in Engeland. Zijn vader was een zakenman en in zijn jongste jaren werd hij opgevoed door een Duitse verzorgster. Tot zijn vijfde sprak hij nauwelijks Engels. Hij kreeg pianolessen van zijn moeder. Op de Westminster School, waar hij vanaf zijn 12e naar toe ging, was geen vak Muziek. Maar omdat daar wel zijn interesse lag, kreeg hij lessen in muziektheorie van zijn natuurkundeleraar.

Na zijn middelbare school ging hij in Oxford muziek studeren. In 1912 ging hij naar het Conservatorium van Leipzig, waar hij orkestdirectie studeerde, onder meer bij de Hongaarse dirigent Arthur Nikisch, die van grote invloed was op Adrian Boult. Een jaar later ging hij werken bij de opera van Covent Garden en hij debuteerde in Londen in 1918. Tijdens de Eerste Wereldoorlog, werkte hij aan het British War Office, maar bleef ook dirigeren.

The Planets van Gustav Holst

Adrian Boult had veelvuldig contact met Engelse componisten, onder wie Gustav Holst. In 1918 dirigeerde Boult de première (een besloten concert) van orkestsuite The Planets van Holst. Holst schreef op de partituur: "Deze partituur is eigendom van Adrian Boult, die The Planets voor het eerst in het openbaar liet schitteren en zo de dankbaarheid van Gustav Holst verdiende."

Maandag

Gustav Holst - The Planets

Ralph Vaughan Williams

Hij had ook contact met Ralph Vaughan Williams, van wie hij eerder dat jaar The London Symphony succesvol had gedirigeerd. Dat stuk mocht hij later dat jaar meteen herhalen en dat gaf Vaughan Williams de kans het stuk te herzien. Hij droeg het werk op aan componist George Butterworth, een gemeenschappelijke vriend van Ralph Vaughan Williams en Adrian Boult. In 1952 maakte Boult de eerste complete opname van de symfonieën van Vaughan Williams.

Adrian Boult heeft zich enorm heeft ingezet voor zijn generatie van Britse componisten als Ralph Vaughan Williams, Edward Elgar, Gustav Holst en William Walton. Hij legde in een interview uit: "Het is onze plicht om een beetje te doen van al het moderne en een beetje meer te doen van al het Engelse."

Dinsdag

Ralph Vaughan Williams - A London Symphony

Edward Elgar

Adrian Boult leerde voor het eerst de muziek van Elgar kennen als 15-jarige jongen. Aanvankelijk was hij geen groot fan van de muziek van Elgar, maar naar mate hij zijn muziek beter leerde kennen, groeide de liefde voor zijn werken. In 1926 nam Adrian Boult voor het eerst de Enigma Variations. De eerste opname maakte hij 10 jaar later. In 1953 nam Boult de 3e Pomp and Circumstance march op - wellicht ter gelegenheid van de kroning van Queen Elisabeth II. Hij combineerde dat werk met de Eerste Wand of Youth suite en de Enigma Variatons. In 1970 nam hij zijn laatste versie van de Enigma Variations op. Adrian Boult hield van het werk.

Donderdag

Edward Elgar - Enigma Variations

Sobere dirigeerstijl

Zijn dirigeerstijl was sober. Zijn linkerhand deed vrijwel niets, terwijl hij in zijn rechterhand een baton vast hield die bijna net zo lang was als zijn onderarm. "De essentie van goed dirigeren is geduld, concentratie en een economisch gebaar", zei hij.

Adrian Boult was een veelgevraagd gastdirigent, ook in het buitenland. Hij dirigeerde de New York Philharmonic, de Boston Symphony Orchestra en de NBC Symphony Orchestra. Hij nam ook zijn eigen BBC Symphony Orchestra mee op tournee door Europa in 1936. Hij bleef dat orkest gedurende de Tweede Wereldoorlog ook dirigeren. Boult en 74 van zijn musici waren uit Londen geëvacueerd, naar Bristol, zodat de radio-opnames door konden gaan. In 1941 moest het orkest vanwege een luchtaanval het concert afmaken met kaarsen en olielampen.

In 1981 stopte Boult met dirigeren. Twee jaar later stierf hij op 93-jarige leeftijd.

Ster advertentie
Ster advertentie