Podium
NTR

Componist Ned Rorem overleden

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Klassiekchevron right
  2. Componist Ned Rorem overleden

De Amerikaanse componist Ned Rorem is afgelopen vrijdag overleden. Hij was niet alleen componist, maar ook een begenadigd dagboekschrijver. Hij omschreef zichzelf als een componist die ook schreef, maar niet een schrijver die ook componeerde.

Ned Rorem werd in 1923 geboren in Richmond, Indiana en bracht zijn jeugd door in Chicago. Direct na de Tweede Wereldoorlog ging hij aan de Julliard School of Music in New York studeren. Midden jaren ’40 verschenen zijn eerste liederen en in 1948 werd zijn lied The Lordly Hudson (1947) door Music Library Association uitgeroepen tot beste lied van het jaar. Vanaf 1949 woonde en werkte hij bijna 10 jaar in Parijs. Hij verkeerde daar in de kringen van dichter Jean Cocteau, kunstenaar Pablo Picasso en componist Francis Poulenc. Hij studeerde ook enige tijd bij Arthur Honegger. Tijdens zijn studie bestudeerde Ned Rorem heel zorgvuldig partituren van Debussy en Ravel. In 1958 keerde hij terug naar de Verenigde Staten en vond daar een zekerder muzikaal houvast. Zijn liederen werden gezongen door vooraanstaande Amerikaanse zangers, onder wie Leontyne Price en Phyllis Curtin.

Het oeuvre van Ned Rorem bestaat uit symfonieën, opera’s, concerten en kamermuziek. In 1976 ontving hij de Pulizerprijs voor zijn orkestsuite Air Music. Andere belangrijke werken zijn bijvoorbeeld zijn vioolconcert en Orgelconcert en in 1991 schreef hij het stuk Spring Music, dat door het Beaux Arts Trio in première werd gebracht ter gelegenheid van de 100e verjaardag van Carnegie Hall. Ondanks zijn omvangrijke oeuvre is hij toch het meest bekend geworden door de vele liederen die hij componeerde.

Zijn dagboeken, die sinds de jaren ’60 zijn gepubliceerd, zorgden voor veel opschudding. Hij deed niet geheimzinnig over zijn seksuele geaardheid. Hij beschreef enkele affaires en verhoudingen op een niets verhullende wijze. Daarom wordt hij ook wel gezien als icoon in de geschiedenis van de homogeschiedenis en seksuele vrijheid. (Hij beschreef ook zijn seksuele relaties met Leonard Bernstein, Samuel Barber.)

Ned Rorem componeerde en schreef al enige tijd niet meer. In 2018 zei hij in een interview met the New York Times: “Ik heb min of meer alles gezegd dat ik wilde zeggen, beter dan alle anderen.”

Ned Rorem is 99 jaar oud geworden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie