Podium
NTR

Uitreiking Erasmusprijs aan John Adams

  1. Klassiekchevron right
  2. Uitreiking Erasmusprijs aan John Adams

Op 28 november 2019 kreeg de Amerikaanse componist en dirigent John Adams de Erasmusprijs uitgereikt. De prijs is een onderscheiding voor personen of instellingen die een uitzonderlijk belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de cultuur of wetenschap wereldwijd.

Verstaanbaar
John Adams ontving de prijs omdat hij “een nieuw muzikaal idioom heeft gecreëerd door elementen uit de jazz, de populaire en de klassieke muziek aan elkaar te smeden”. Volgens de jury had Adams de hedendaagse klassieke muziek weer ‘verstaanbaar’ gemaakt. Volgens de Stichting Praemium Erasmianum is dat belangrijk in een tijd waarin de belangstelling voor het genre afneemt. Waardering was er ook voor de aandacht van Adams voor maatschappelijke vraagstukken en de maatschappelijke functie van klassieke muziek.

Meer informatie over de Erasmusprijs.

VIDEO:

Hans Haffmans en Bas van Putten over Adams' Short Ride in a Fast Machine

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

PODCAST
In de tweede aflevering van de podcastserie Hollandse Helden: Edo de Waart spreekt de dirigent onder meer over zijn historische ontmoeting met John Adams.

Hollandse Helden: Edo de Waart - Aflevering 1 - Supplement

REPORTAGE

Presentator Hans Smit sprak voor Podium met John Adams over de Erasmusprijs en de band die de componist voelt met het Nederlandse muziekleven:

Hans Smit in gesprek met John Adams

Ster advertentie
Ster advertentie