Podium
NTR

Quarantaine inspireert tot gestreamde huiskamerconcerten

  1. Klassiekchevron right
  2. Quarantaine inspireert tot gestreamde huiskamerconcerten

Wereldwijd proberen musici manieren te vinden om tijdens de Corona-crisis publiek te bereiken. Nu iedereen zo veel mogelijk thuis moet blijven, blijken huiskamers een favoriete plek voor concertjes, gestreamd via internet. Kamermuziek in de meest letterlijke zin, dus.

Zo begint het New European Ensemble, een Nederlands collectief, op 20 maart een concertserie vanuit huiskamers van de musici. De komende zeven vrijdagen zijn er concerten, te volgen via de website. Via een donatieknop kunnen toeschouwers een bijdrage overmaken.

Ook buitenlandse musici zijn gestart met streamen. Pianisten Boris Giltburg en Igor Levit bijvoorbeeld,… cellisten Gautier Capuçon en Yo-Yo Ma en mezzosopraan Joyce DiDonato,… ze geven mini-concerten vanuit hun huis. Decor: boekenkasten, schilderijen en bijzettafels. Sommigen houden zelfs hun badjas aan. Een nieuwe concertvorm lijkt geboren.

Het Britse muziekblad Grammophone is een webpagina gestart met video’s van dit soort optredens. De NRC publiceerde een overzicht van gestreamde optredens in het algemeen.

Ster advertentie
Ster advertentie