Podium
NTR

Britse vakbond bezorgd over 'kunstmatige artiesten' uit computer

foto: Pixabay
  1. Klassiekchevron right
  2. Britse vakbond bezorgd over 'kunstmatige artiesten' uit computer

Een opvallend initiatief, op 21 april, van Equity, een vakbond van artiesten in Engeland: de organisatie stuurde een oproep de wereld in, om aandacht te vragen voor de vervanging van artiesten door computers.

De ontwikkeling is al een tijd gaande. Computers doen menselijke prestaties al zo goed na, dat die levensecht lijken. De techniek heet artificial intelligence, kunstmatige intelligentie. Op basis van een audio-opname van een stem kun je al een kunstmatige versie maken, zodat je die persoon alles kunt laten zeggen wat je maar wilt. Acteurs in films worden soms vervangen door hun computerversie, en je ziet het verschil nauwelijks. Deep fake heet de technologie.

'Dat gaat niet goed', zegt de vakbond. Mensen van vlees en bloed raken zo hun inkomsten kwijt.

Gaat dat ook gebeuren in de klassieke muziek?

Eerder maakte een computer een nieuwe compositie in de stijl van Beethoven, op basis van geanalyseerde stukken van de componist. Maar een stersopraan uit de computer, komt dat eraan?

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bob de Jong, deep fake specialist: "Zo ver is het nog niet, maar levensechte computer-zang gaat er komen. 100% zeker. Muziekbedrijf Universal heeft zich al bij me gemeld, om naar de ontwikkeling ervan te kijken."

Componist Michel van der Aa - die vaak elektronica gebruikt - is sceptisch.

Quote

Het lijkt me handig om mijn composities te testen met levensechte computer-stemmen. Maar voor de uitvoering wil ik absoluut echte zangers.

Michel van der Aa
Ster advertentie
Ster advertentie