Podium

Britse operahuizen eisen strategie in operabeleid

NTR
foto: wikimedia commons
  1. Klassiekchevron right
  2. Britse operahuizen eisen strategie in operabeleid

Het blijft onrustig in de operawereld van Groot-Brittannië. Operahuis The English National Opera moet weg uit Londen. Dat is al een eerder gestelde eis van de Arts Council Engeland (kunstraad), een nationale instelling die kunstsubsidies verstrekt. Ook moeten operahuizen bezuinigen. Zes Britse operahuizen eisen nu gezamenlijk dat de raad komt met een operastrategie.

Op 24 januari plaatsten de gezelschappen een statement. Daaronder het Royal Opera House en de Nationale Opera van Wales. Ze vinden dat het beleid van de Arts Council niet gebaseerd is op een doordachte koers. Er moet onderzoek komen en op basis daarvan een goede strategie.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Volgens online bronnen liet de kunstraad een dag later weten dat er al plannen waren voor een analyse van de operawereld, en dat die zullen worden uitgevoerd. Dat lijkt trouwens niets te veranderen aan de aangekondigde bezuinigingen.

Nog meer nieuws uit Engeland: het belangrijkste operahuis daar, The Royal Opera, beëindigt de relatie met sponsor BP. Het operagezelschap ontving 33 jaar lang financiële steun van het oliebedrijf, maar kreeg de laatste tijd veel kritiek. Milieuactivisten zien BP als een grote vervuiler.

Over oliebedrijven gesproken: volgend jaar komt er bij de Nationale Opera een voorstelling op de planken over een rechtszaak van de milieubeweging tegen Shell.

Ster advertentie
Ster advertentie