Podium
NTR

Chloe Rooke nieuwe artistiek leider Street Orchestra Live

foto: Agnete Schlichtkrullfoto: Agnete Schlichtkrull
  1. Klassiekchevron right
  2. Chloe Rooke nieuwe artistiek leider Street Orchestra Live

Het Street Orchestra Live zou je kunnen zien als het Ricciotti Ensemble van Groot-Brittannië. Het orkest speelt net als het Ricciotti Ensemble op de meest uiteenlopende locaties: op scholen, in een draaimolen, op stations of vliegvelden. Zelfs hun motto is hetzelfde: Music for everyone, anywhere - bij het Ricciotti is dat Muziek overal en voor iedereen. Dat is niet zo gek. Het Britse orkest is in 2016 opgericht door altviolist en dirigent Gijs Kramers, die ook jarenlang voor het Ricciotti Ensemble stond.

Nu draagt hij het dirigeerstokje én de artistieke leiding over aan Chloe Rooke. De jonge Britse dirigent straalt vreugde uit in het maken van muziek en het orkest is blij dat zij de nieuwe leider is.

Ook Chloe Rooke is verheugd met haar functie. In 2019 dirigeerde zij het Street Orchestra Life voor het eerst tijdens een festival. Sindsdien heeft zij al vaker voor het orkest gestaan als assistent-dirigent en dat was “life-changing” aldus Chloe Rooke. Ze zegt:

Quote

Ik heb uit eerste hand gezien welke impact orkestmuziek kan hebben, als we de muziek buiten de concertzaal brengen. Muziek heeft veel meer kracht dan we ons realiseren. Muziek bevordert het welzijn en biedt empathie op de reis van het leven.

Chloe Rooke

Gijs Kramers is ook blij met zijn nieuwe opvolger:

Quote

Ik zou niet blijer kunnen zijn met mijn opvolger bij Street Orchestra Life. Chloe is niet alleen een verbluffende dirigente, ze is ook ongelooflijk veelzijdig en belichaamt volledig elk aspect van waar dit orkest voor staat, iets dat de afgelopen jaren heel duidelijk werd in onze samenwerking.

Gijs Kramers

De Britse dirigent Chloe Rooke (1996) is één van de jonge dirigenten die deelneemt aan the International Conducting Competition Rotterdam, waarvan volgende maand de finalerondes zijn.

Met ingang van komend seizoen is zij assistent-dirigent bij het Radio Filharmonisch Orkest.

Ster advertentie
Ster advertentie