Podium
NTR

Orpheus in de onderwereld bij Opera Zuid

foto: Wikimedia
  1. Klassiekchevron right
  2. Orpheus in de onderwereld bij Opera Zuid

Tot eind juni speelt Opera Zuid Orphée aux Enfers van Jacques Offenbach. De mythe van Orpheus waarin Eurydice de muziek van haar man niet langer kan verdragen. In de komische opera hoor je het bekendst geworden werk van de componist: de Cancan. Op het stuk werd veel gedanst in de Moulin Rouge in Parijs.

De mythe van Orpheus en Eurydice spreekt tot de verbeelding. Hun huwelijk lijkt voorbij. Ze houden er andere geliefden op na. Zo is Eureydice verliefd op herder Aristeus (eigenlijk Pluto). Orpheus wil daar een einde aan maken door slangen uit te zetten in het korenveld bij het huis van Aristeus. Echter, degene die door de slangen gebeten wordt is niet Aristeus, maar Eurydice.

Bevrijdend feest

Eurydice haat de muziek van Orpheus, wijst haar burgerlijke leven af en reist daarom met haar minnaar Pluto naar de onderwereld. De goden, verveeld met hun rijke en machtige levens, besluiten Eurydice te volgen. Het leidt in de opera tot een bevrijdend feest, waarbij uiteindelijk de ‘Galop infernal’ (oftewel de Cancan) tot klinken komt.

Brabant en Limburg

Orphée aux Enfers wordt bij Opera Zuid in een succesvolle productie geregisseerd door Benjamin Prins. Enrico Delamboye dirigeert de philharmonie zuidnederland. Tien van de veertien voorstellingen zijn in Brabant en Limburg.

Verbazend modern

NRC was bij de voorstelling in Eindhoven en positief over de moderne interpretatie. “Spelplezier bij zangers, dansers, orkest en in het decor beheerst een geslaagde nieuwe productie (..) Dankzij wat aanpassingen in de gesproken dialogen doet het stuk ook verbazend modern aan, ondanks de keuze van regisseur Benjamin Prins om de satire op het Orpheus-verhaal gewoon te situeren op een klassieke mythologische schapenweide, de godenberg Olympus en in de onderwereld Hades.”

Uitstekend gecast

Ook de Volkskrant is enthousiast. “Opera Zuid heeft uitstekend gecast. De abrikozenjamtonen en precieze coloraturen van Amel Brahim-Djelloul als Eurydice zijn al genoeg reden om te komen luisteren. Mark Omvlee is geknipt voor de rol van Pluton en Mathys Lagier heeft niet alleen een meer dan geschikte stem, maar ook een timing op het podium om te worden herinnerd.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie