Podium
NTR

Trombonist Sebastiaan Kemner ontvangt Nederlandse Muziekprijs

  1. Klassiekchevron right
  2. Trombonist Sebastiaan Kemner ontvangt Nederlandse Muziekprijs

Trombonist Sebastiaan Kemner (1990) ontvangt dit jaar de Nederlandse Muziekprijs. Dat is woensdag 7 oktober bekendgemaakt in het NTR-programma Podium op NPO Radio 4.

De commissie zegt in het juryrapport dat Sebastiaan “in staat is om een significante verbreding te geven aan een instrument dat vooral bekend staat als orkestinstrument. Via Kemner wordt de trombone een fontein van kleuren, een instrument met verschillende gezichten, een meertalige muziekmaker.”

De Nederlandse Muziekprijs is de hoogste onderscheiding die namens het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen wordt uitgereikt aan een klassiek musicus. Aan de toekenning gaat een driejarig traject vooraf waarin de musicus werkt aan spelniveau en ontwikkeling van visie en plannen.

Zo volgde Sebastiaan onder ander zangles bij Claron McFadden. “Een sprong van trombone naar zang voor hem volstrekt vanzelfsprekend.” En: “Het tekent zijn fascinatie voor onverwachte combinaties”, aldus het juryrapport. De commissie vindt Sebastiaan Kemner een voorbeeldige ambassadeur voor zijn instrument. Zij kijkt met grote belangstelling uit naar zijn toekomstige projecten.

Over trombonist Sebastiaan Kemner

Trombonist Sebastiaan Kemner behaalde in 2015 zijn master aan het Conservatorium van Amsterdam. Hij reist over de wereld om concerten te geven als solist, kamermusicus en om masterclasses te geven. Hij gaat graag onverwachte samenwerkingen aan die leiden tot spannende concertprogramma’s. Als orkestmusicus speelt hij regelmatig met wereldberoemde orkesten zoals het Berliner Philharmoniker, het Koninklijk Concertgebouworkest en het Luzern Festival Orkest. Sebastiaan Kemner is altijd op zoek naar manieren om het publiek kennis te laten maken met de veelzijdigheid van zijn instrument.

De lyrische benadering van zijn instrument is meermaals geprezen door de jury’s van nationale en internationale concoursen. In 2010 werd hij gekozen tot Jonge Musicus van het Jaar, en sindsdien heeft hij eerste prijzen gewonnen op, onder anderen, belangrijke competities in New York (International Trombone Association) en Düsseldorf (Aeolus Wind Competition).

Sinds 2018 is Sebastiaan hoofdvakdocent trombone aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Daarnaast behaalde hij in 2019 een Master Musicologie aan de University of Oxford en is nu bezig met een PhD.

Met zijn online platform Lonelinoise wil hij de acceptatie van moderne klassieke muziek bevorderen: hoe kun je moderne muziek toegankelijk maken voor publiek.

Bekijk het interview met Sebastiaan Kemner en zijn optreden met Andrea Vasi

Ster advertentie
Ster advertentie