Podium
NTR

Russische pianist Grigori Sokolov krijgt Spaanse nationaliteit

foto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Russische pianist Grigori Sokolov krijgt Spaanse nationaliteit

Hij geeft zelden of nooit interviews. Het is daarom niet bekend waarom hij deze stap heeft genomen.

De Russische pianist Grigori Sokolov heeft zich laten naturaliseren tot Spanjaard. Dat stond gisteren vermeld in de officiële staatskrant van Spanje.

Als reactie op de inval van Rusland in Oekraïne organiseerde hij in maart een benefietrecital waarbij de opbrengst naar hulporganisaties in de oorlog ging.
Het lijkt dat Sokolov zich genoodzaakt voelde om zich verder af te keren van de Russische overheid en daarom de Spaanse nationaliteit aanvroeg.

Grigori Sokolov is geboren in 1950 in Sint-Petersburg en leerde piano vanaf zijn vijfde. Op zijn zestiende brak hij door met winst van het Tsjaikovski Concours in Moskou. Daarna groeide hij uit tot een grote naam in de concertzalen, een magiër op de vleugel. Tegenwoordig speelt Sokolov enkel solorecitals en is daarmee ook jaarlijks te horen in het Concertgebouw.

Over zijn privéleven weten we weinig. Hij geeft ook geen interviews. Wel is bekend dat hij in het Italiaanse Verona woont. Het is daarom onduidelijk waarom hij voor de Spaanse nationaliteit gekozen heeft.

Op 4 juni 2023 speelt Sokolov in de serie "Grote Pianisten" van het Concertgebouw

Ster advertentie
Ster advertentie