Podium
NTR

Het Endellion String Quartet stopt

  1. Klassiekchevron right
  2. Het Endellion String Quartet stopt

Na meer dan 40 jaar gaat het Endellion String Quartet met pensioen. Het ensemble geeft zijn laatste concert deze zomer in Leeds. Een jaar na de oprichting van het kwartet in 1979 speelde het kwartet daar voor het eerst. In de jaren die volgden, heeft het Endellion Quartet daar regelmatig opgetreden. In 2004 begon de concertzaal van Leeds met een jaarlijkse voorjaars- en zomerserie, waarvoor het kwartet ook jaarlijks werd teruggevraagd.

David Waterman, de cellist van het kwartet zegt: “Na 41 jaar spelen in dit strijkkwartet, hebben we besloten dat het tijd is om als kwartet te stoppen in de zomer van 2020.”

Waar sommige kamermuziekensembles nog weleens van spelers veranderen, is dat bij het Endellion Quartet slechts één keer gebeurd. Drie van de vier leden spelen al sinds de oprichting in het Endellion Quartet. Violist Ralph de Souza is inmiddels 34 jaar bij het kwartet.

Voor de laatste concerten heeft het Endellion Quartet gekozen voor stukken die hen na aan het hart liggen: de late strijkkwartetten van Beethoven, strijkkwartetten van Haydn, Sjostakovitsj, Janácek en Bartók.

Op één van de concerten worden 2 strijkkwintetten van Mozart gespeeld en het stuk Prelude en fuga voor strijkkwintet van Beethoven. Het kwartet wordt voor die gelegenheid aangevuld met goede vriend violist David Adams.

Ster advertentie
Ster advertentie