Podium

Oorlog maakt einde aan traditie concerten Charkov Opera en ballet

NTR
foto: Alexander Kenney/wikimedia commons
  1. Klassiekchevron right
  2. Oorlog maakt einde aan traditie concerten Charkov Opera en ballet

Nu Oekraïne zo in het nieuws is, valt op dat er al veel langer contacten zijn tussen Oekraïne en Nederland, ook in de muziek. Zo komt sinds 2014 het opera- en balletgezelschap van de stad Charkov jaarlijks naar ons land, voor een tournee langs theaters. Tot nu.

Ook dit jaar waren er voorstellingen gepland, zoals op 22 december in Arnhem en een week later in Amsterdam. Op het programma: het ballet Het Zwanenmeer, op de muziek van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski.

Maar het gaat niet door. De concerten zijn kortgeleden geannuleerd. De Nederlandse impresario, het bedrijf dat de optredens regelt, laat weten dat het Charkov Opera en Ballet in feite niet meer bestaat. Charkov was één van de steden die al snel onder vuur kwamen te liggen in de oorlog, en veel musici en dansers zijn gevlucht en verspreid over de wereld. Er is nog geprobeerd een ander Oekraïens gezelschap te regelen voor Het Zwanenmeer. Dat is niet gelukt.

De impresario verwacht dat de jaarlijkse traditie voorlopig ten einde is. Het maken van dit soort muziekproducties zal de komende tijd geen prioriteit hebben in Oekraïne, als er al iets mogelijk is.

Beeld: Alexander Kenney/Kungliga Operan, CC3

Ster advertentie
Ster advertentie