Podium
NTR

John Wilson dirigeert filmklassiekers in Amsterdam

foto: Sim Canetty-Clarke
  1. Klassiekchevron right
  2. John Wilson dirigeert filmklassiekers in Amsterdam

De Britse dirigent John Wilson komt in het weekend van 24 juni filmmuziek dirigeren bij het Nederlands Philharmonisch Orkest. Het zijn herkenbare klanken van Korngold tot Herrmann. Wilson geldt als een autoriteit als het om muziek uit Hollywood gaat. Hans Haffmans sprak in Podium met de dirigent.

“Het is zo bijzonder om deze muziek te spelen in het Concertgebouw,” zegt John Wilson. "In de jaren dertig ging dat heel anders: een paar maten hier een paar maten daar in de studio. Nu spelen we de muziek in één grote lange lijn in één van de mooiste concertzalen. Deze muziek is zo briljant en aantrekkelijk, ik hoop dat jullie allemaal komen."

Londense Proms-concerten

De Brit Wilson geldt als een bekende dirigent. Zeker in dit repertoire. Met de BBC Concert Orchestra en zijn eigen John Wilson Orchestra trad hij regelmatig op tijdens de Londense Proms-concerten. Het is een veelgevraagd gastdirigent. Zes jaar geleden maakte hij zijn debuut bij het Concertgebouworkest met een programma rondom Leonard Bernstein. En nu dus bij het Nederlands Philharmonisch Orkest met filmklassiekers.

Afwisselend programma

Het Nederlands Philharmonisch Orkest speelt een afwisselend programma. De avond begint - hoe kan het ook anders - met de 20th Century Fox Fanfare van Newman. Je hoort verder onder meer de muziek van Tom en Jerry tot het historische spektakel van Ben-Hur. De muziek van The Golden Age of Hollywood laat zien dat muziek een belangrijke rol speelt bij het succes van een film.

De douchescène

Een mooi voorproefje van wat gaat klinken is de muziek die Bernard Herrmann schreef voor de film Psycho van Alfred Hitchcock. De regisseur staat bekend om de goede muziek in zijn films. De suite uit deze film hoor je steeds vaker op de concertpodia. Misschien wel omdat de muziek zo beeldend is. Eerst zijn er die stugge akkoorden, waarna een schitterend wat ingehouden thema in de violen het overneemt. In de film komt Marion Crane (Janet Leigh) aan in het onheilspellende motel. Als de strijkers schreeuwerige klanken voortbrengen weet je hoe laat het is: de douchescène begint.

John Wilson dirigeert de muziek bij zijn eigen John Wilson Orchestra in 2013 tijdens de Proms in de Londense Royal Albert Hall.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Niet goedkoop, maar krachtig

"We moeten muziek uit Hollywood niet beschouwen als iets goedkoops, maar als iets dat heel diepgaand, krachtig en expressief kan zijn." Chef-dirigent Lorenzo Viotti van het Nederlands Philharmonisch Orkest tipt het concert met muziek uit Hollywood.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Er komen heel wat filmklassiekers voorbij tijdens de concerten. Je hoort van Newman de 20th Century Fox Fanfare, van Korngold Kings Row Fanfare, van Raksin Laura, van Herrmann Psycho: Suite for Strings, van Korngold: The Adventures of Robin Hood: Suite, van Moross The Big Country: Main Title, van Steiner Gone With The Wind: Suite, van Waxman: A Place In The Sun: Suite, van Bradley Tom and Jerry at MGM en van Rozsa Ben Hur: Parade of the Charioteers.

De concerten van het Nederlands Philharmonisch Orkest onder John Wilson zijn op zaterdag 24 juni om 20:15 en zondag 25 juni om 14:15 in het Concertgebouw in Amsterdam. Lees meer info op de website van het orkest.

Meer concerttips? Neem eens een kijkje op onze themapagina van LET'S GO KLASSIEK 👀

Ster advertentie
Ster advertentie