Podium
NTR

Tekort muziekdocenten dreigt in Noord- en Oost-Nederland

foto: Pixabay
  1. Klassiekchevron right
  2. Tekort muziekdocenten dreigt in Noord- en Oost-Nederland

Er dreigt een tekort aan muziekdocenten op muziekscholen in Noord- en Oost-Nederland. Dat concluderen onderzoekers van de conservatoria van Groningen en Zwolle.

Bekend was al dat steeds meer muziekscholen stoppen. Maar hoe het gaat met de nog actieve scholen is nooit onderzocht. Dat onderzoek is nu gedaan in zes provincies: Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland en Flevoland.

Conclusie: vooral voor muziekscholen buiten de steden is het lastig om voldoende docenten te vinden. Er zijn verschillende oorzaken. Voor sommige instrumenten - zoals blokfluit - is er in Noord- en Oost-Nederland geen opleiding. Er komen daardoor nauwelijks jonge docenten bij. De arbeidsvoorwaarden maken het werk ook niet altijd aantrekkelijk. Van de onderzochte scholen werkt ruim 80 procent alleen met losse contracten. En zzp-ers krijgen vaak minder betaald dan docenten in vaste dienst.

Het helpt als scholen steun krijgen van de gemeente. Zzp-ers krijgen daar gemiddeld maar liefst 11 euro meer per uur. Ook zijn de lessen daar goedkoper. Maar die scholen zijn in de minderheid. Maar een derde van de muziekscholen krijgt steun van de gemeente.

"Er is nog geen sprake van kaalslag", zeggen de onderzoekers. Maar zorgen zijn er wel. Ze hopen dat er ook een onderzoek komt in de rest van het land.

Het rapport is hier te vinden.

Ster advertentie
Ster advertentie