Podium
NTR

Orkeststaking in Chicago voorbij

  1. Klassiekchevron right
  2. Orkeststaking in Chicago voorbij

Na een staking van 7 weken zijn ze er eindelijk uit! De musici van het Chicago Symphony Orchestra hebben een akkoord bereikt met de orkestorganisatie.
Doorslaggevend daarbij was wellicht de deelname van de burgemeester van Chicago die de partijen in een laatste poging bij elkaar riep en als mediator optrad.

De nieuwe overeenkomst zorgt voor stabiliteit op de lange termijn en bevat een uitgebreid compensatiepakket voor de orkestmusici. Daarin wordt onder meer gesproken over de verbeteringen in de arbeidsomstandigheden en een loonsverhoging van 14% in 5 jaar. Ook het pensioenplan wordt aangepast.
Dat was één van de belangrijke redenen voor de staking.

Afgelopen maart begon het orkest met een staking omdat de musici ontevreden waren over de cao. Ze eisten een hoger salaris en een beter pensioen. De onderhandelingen liepen op niets uit. Dirigent Ricardo Muti steunde zijn orkestleden, net als dirigent en pianist Daniel Barenboïm, zelfs Nancy Pelosi, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden.
Vanaf 11 maart heeft het orkest vanwege de staking geen concerten gegeven. Het was daarmee de langste staking in de geschiedenis van het orkest.
Vanaf volgende week zitten de musici van het Chicago Symphony Orchestra weer zij aan zij op het podium.

Ster advertentie
Ster advertentie