Podium
NTR

Hoofdorgel Notre Dame lijkt door brand gespaard

  1. Klassiekchevron right
  2. Hoofdorgel Notre Dame lijkt door brand gespaard

Na de verwoestende brand in de Parijse Notre Dame, leek het erop dat ook het befaamde Cavaillé-Col orgel door de vlammen zou zijn verzwolgen. Tot grote opluchting berichtte de eerste loco-burgemeester Emmanuel Grégoire vanochtend dat het orgel met zijn ruim 7000 pijpen, op basis van door hem bekende feiten nog in tact zou zijn.

Dit werd bevestigd door Eric Boittier, orgelbouwtechnisch adviseur van de regering. Hij zei: "De eerste waarnemingen aan het instrument, inclusief het interieur, tonen aan dat het orgel niet zichtbaar onder het vuur heeft geleden. Het is door het dak tussen de twee torens van bluswater gespaard gebleven en heeft geen last gehad van de hitte. Het pijpwerk is structureel bewaard gebleven. Nader onderzoek moet uitwijzen hoe de staat van het orgel werkelijk is." Dit meldde de website van Orgelnieuws.

Het orgel werd door Cavaillé-Col in 1868 gebouwd op de achttiende-eeuwse hoofdkas, met gebruikmaking van het oude pijpwerk. Daarna volgde een minder gelukkige renovatie, die in 2014 werd hersteld. Het orgel kreeg toen een nieuwe speeltafel en een digitale tractuur. Ook werd het aantal registers verder uitgebreid. Vaste organist is Olivier Latry.

Ster advertentie
Ster advertentie