Podium
NTR

Boze brief orkestlid Chicago Symphony Orchestra

  1. Klassiekchevron right
  2. Boze brief orkestlid Chicago Symphony Orchestra

Het Chicago Symphony Orchestra van dirigent Riccardo Muti is al een tijdje aan het staken. Een oplossing lijkt nog niet in zicht en musici lijken met de dag kwader te worden. Een fluitist van het orkest schreef een open brief aan directeur Jeff Alexander. Ze zegt teleurgesteld te zijn in het management:

‘Je kunt nu wel zeggen dat wij topmusici zijn, maar uit je daden blijkt geen enkel respect. Veel van ons worden financieel getroffen door de staking, maar het gebrek aan commitment raakt ons nog veel dieper. Jij zou ons moeten verdedigen, maar in plaats daarvan kies je ervoor ons te bevechten.’

De musici hebben afgelopen jaar regelmatig onderhandelingen gevoerd over een nieuwe cao. Afgelopen maart verliet de onderhandelaar namens het orkest de besprekingen en liet weten terug te keren als er een nieuwe overeenkomst zou liggen. Tot die tijd zouden de musici niet spelen. Steun kwam er van Muti en zelfs Nancy Pelosi, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden van de Verenigde Staten, betuigde haar steun.
Intussen zijn er twee maanden voorbij: het orkest cancelde de concerten van april en ook komende maand zijn er concerten afgezegd.

Ster advertentie
Ster advertentie