Podium
NTR

Daniele Gatti wordt chefdirigent van de Staatskapelle Dresden

foto: Remko de Waal / ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Daniele Gatti wordt chefdirigent van de Staatskapelle Dresden

De Italiaan Daniele Gatti is straks de nieuwe chefdirigent van de Saksische Staatskapelle Dresden. De dirigent volgt Christian Thielemann op, die in de zomer van 2024 vertrekt. Het oudste orkest van Europa maakte het nieuws eerder bekend, maar nu is het officieel.

De musici van het orkest hebben Gatti bij meerderheid gekozen. De dirigent debuteerde in februari 2000 bij het orkest. “Het was een muzikaal begrip dat ik zelden heb meegemaakt,” zei de dirigent in de Duitse pers over dat eerste optreden. De aanstelling is in principe voor 6 jaar.

Traditie

De Italiaan staat in Dresden in een grote dirigententraditie. Zijn voorgangers waren Fabio Luisi (2007-2010), Bernard Haitink (2002-2004) en Herbert Blomstedt (1975-1985). In 2018 werd de dirigent na beschuldigingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag ontslagen als chef van het Koninklijk Concertgebouworkest. Daarna ging hij aan de slag als muzikaal leider van de opera-orkesten van Florence en Rome.

De eerste keer dat de dirigent weer in de Semperoper dirigeert na het nieuws is in december. Hij leidt de Staatskapelle dan in een programma met werken van Beethoven, Stravinsky en Schumann.

Kritiek

Er is ook kritiek op de keuze. Toen bekend werd dat Thielemann moest opstappen, zei de staatsminister voor cultuur dat zijn vertrek te maken had met de vernieuwingsplannen bij de Staatskapelle. Thielemann zou daar niet in passen. De Duitse krant Die Welt vroeg zich vervolgens af of Gatti die vernieuwing wél kan brengen. De reden om niet met Thielemann verder te gaan was volgens Die Welt overigens een andere: hij was niet meer geliefd vanwege "zijn bekende koppigheid".

De Staatskapelle is een regionaal Duits orkest met internationale uitstraling. Het werd opgericht in 1548 en is daarmee één van de oudste klassieke orkesten ter wereld.

Ster advertentie
Ster advertentie