Podium
NTR

Tugan Sokhiev stopt met dirigeren in Rusland en in Frankrijk

foto: Eric Cabanis / AFPfoto: Eric Cabanis / AFP
  1. Klassiekchevron right
  2. Tugan Sokhiev stopt met dirigeren in Rusland en in Frankrijk

De laatste tijd horen we steeds meer musici die hun functie in Rusland neerleggen. Vorige week spraken we in Podium met dirigent Arthur Arnold, die zijn functie als dirigent van het Moskou Symfonie Orkest neerlegt. En dit weekend werd ook bekend dat dirigent Thomas Sanderling stopt in Novosibirsk.


Het tegenovergestelde gebeurt ook: Gergiev is bijvoorbeeld niet meer welkom in München en in Rotterdam.

Tugan Sokhiev, chef-dirigent van het Bolshoi Theater in Moskou, heeft laten weten zijn functie daar neer te leggen. Opvallend is, dat hij ook zijn baan als chef-dirigent van het Orchestre National du Capitole de Toulouse per direct opzegt.

Sokhiev moest in Toulouse zijn standpunt over de oorlog vóór zijn volgende optreden verduidelijken. In een eerdere verklaring zei hij al dat hij altijd tegen conflicten is, maar nu werd hij ook gedwongen te kiezen tussen zijn twee ensembles. “Daarom heb ik besloten mijn functies bij zowel het Bolshoi orkest in Moskou als bij het Orchestre National du Capitole de Toulouse met onmiddellijke ingang neer te leggen.”

De burgemeester van Toulouse heeft aangegeven dat het nooit zijn bedoeling was dat Tugan een keuze zou maken tussen Toulouse en Rusland. “Maar het was ondenkbaar dat hij zou zwijgen over de oorlogssituatie.”

Soghiev verwoordt het gevoel dat heerst onder veel Russische musici. Sommige culturele instellingen zetten Russische kunstenaars onder druk om afstand te nemen van de oorlog en van Poetin. Russische kunstenaars willen internationaal actief blijven, maar zijn bang voor de gevolgen in hun eigen land.

Tugan Sokhiev schrijft in zijn verklaring dat hij het niet kan verdragen dat zijn collega’s slachtoffer worden van een zogenoemde “cancelcultuur”.

Quote

Wij muzikanten zijn de ambassadeurs van de vrede

Tugan Sokhiev

Samen in actie voor Oekraïne

De mensen uit Oekraïne hebben dringend hulp nodig. Geef voor voeding, onderdak, medische zorg en schoon drinkwater. Via de onderstaande button kom je op de site van Giro555 waar je kunt doneren. Of ga naar onze overzichtspagina.

Geef nu aan Giro555 Home 'Samen in actie voor Oekraïne'

Ster advertentie
Ster advertentie