Podium
NTR

Musicoloog Richard Taruskin overleden

foto: Oxford History of Western Musicfoto: Oxford History of Western Music
  1. Klassiekchevron right
  2. Musicoloog Richard Taruskin overleden

De Amerikaanse musicoloog Richard Taruskin is afgelopen vrijdag overleden. Taruskin was professor muziekwetenschap aan de Universiteit van Berkeley in Californië en verwierf vooral bekendheid door zijn publicaties over Russische muziek en in het bijzonder over Igor Stravinsky.

In 1996 kwam “Stravinsky and the Russian Traditions: A Biography of the works through Mavra” uit, waarin hij een diepgaande technische analyse van de partituren combineert met een overzicht van het Russische muzikale leven eind 19e, begin 20e eeuw. Stravinsky kreeg ook uitgebreid aandacht in zijn Oxford History of Western Music (2005) – een 5-delige studie van de klassieke muziek van 800 na Christus tot het einde van de 20e eeuw.

Quote

Als je wil weten hoe briljant Richard Taruskin’s Oxford History of Western Music is, open dan gewoon de eerste van vijf lange delen en begin meteen vanaf pagina 1 te lezen. Ik zat op het puntje van mijn stoel.

Greg Sandow, Wall Street Journal

Maar er was ook kritiek op zijn werken. Zo focuste hij vooral op de bekendere componisten, maar bleven onbekende tijdgenoten grotendeels buiten beeld. Halverwege de jaren ’80 ging Taruskin schrijven voor de New York Times, waar hij veel vrijheden kreeg. Zijn pen was scherp. Hij viel ook componisten als Carl Orff en Arnold Schönberg aan in zijn stukken.

Richard Taruskin werd in 1945 geboren in New York. Toen hij 11 was ging hij cello spelen – later speelde hij ook viola da gamba. Hij ging naar de High School of Music & Art in Manhattan en beweerde dat hij daar alle boeken over muziekgeschiedenis had gelezen. In 1989 werd hij benoemd tot hoogleraar aan de Universiteit van Berkeley en in 2014 ging hij met pensioen.

Richard Taruskin leed al enige tijd aan slokdarmkanker. Hij is 77 jaar geworden.

Ster advertentie
Ster advertentie