Podium

Maria Milstein wint Nederlandse Muziekprijs

  1. Klassiekchevron right
  2. Maria Milstein wint Nederlandse Muziekprijs

De Nederlandse Muziekprijs gaat naar violiste Maria Milstein. Dat maakte Hans Haffmans maandag bekend in Podium. Het is de hoogste onderscheiding die door het ministerie van OCW aan een musicus, werkzaam in de klassieke muziek, wordt uitgereikt.

Juryrapport
“Het spel van Maria is gezegend met een zeer eigen intens en lyrisch karakter. Onder haar handen krijgt de viool als het ware een menselijke stem. Ze spreekt via haar instrument in een taal met een breed scala aan uitdrukkingsmogelijkheden, variërend van fluisterende intimiteit tot dynamisch temperament. Elke compositie vertelt door haar spel een eigen en specifiek verhaal.” zo luidt het juryrapport.

Maria Milstein
Maria Milstein studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam en ontving in 2016 al de prestigieuse Borletti-Buitoni Trust Fellowship. Ze vormt samen met pianist Hannes Minnaar en cellist Gideon den Herder het Van Baerle Trio. Dit kamermuziekensemble sleepte onder meer prijzen in de wacht op het ARD Concours in München en op het Internationale Kamermuziek Concours van Lyon. Bovendien won het drietal in Nederland de Kersjesprijs 2012.

Voorgangers
Eerdere winnaars van de Nederlandse Muziekprijs zijn onder meer hoornist Rob van de Laar, pianist Hannes Minnaar en harpist Remy van Kesteren. De prijs wordt 27 januari 2018 overhandigd in Het Concertgebouw in Amsterdam. Maria soleert dan in het Eerste Vioolconcert van Max Bruch.

Luister
Beluister Maria in Glazoenovs Vioolconcert:

Russische Maria Milstein met evenzo Russisch Vioolconcert

Opnamedatum

zondag 05 maart 2017

Omroep

AVRO

Componisten

Sergej Rachmaninov, Aleksandr Glazoenov

Uitvoerenden

Maria Milstein (viool), Vasily Petrenko (Dirigent)

Tijdperken

Romantiek

Locatie

Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam

Ster advertentie
Ster advertentie