Podium
NTR

Voormalig 'wonderkind' violist Ronald Hoogeveen overleden

foto: ANP Kippa
  1. Klassiekchevron right
  2. Voormalig 'wonderkind' violist Ronald Hoogeveen overleden

Violist Ronald Hoogeveen is op 27 april overleden. Dat meldt het Radio Filharmonisch Orkest. Hij was lang concertmeester bij het omroeporkest en heeft veel voor het orkest betekend.

Ronald Hoogeveen was ook actief in de kamermuziek. Hij was bijvoorbeeld primarius van het Raphael Kwartet en speelde in het Reizend Muziekgezelschap, samen met zijn partner, altviolist Francien Schatborn, en zijn broer Godfried, cellist.

Ruim 60 jaar geleden stond hij in de krant, als 12-jarige jongen. De kop: "Nederlands wonderkind doet zijn intrede in de concertzaal". Hij mocht toen soleren bij het symfonieorkest van Baden-Baden in Duitsland. In het buitenland wordt zijn talent al wél erkend, zo schreef de krant. Of hij niet zenuwachtig was, had de journalist gevraagd… Hoe meer mensen naar hem luisterden, hoe makkelijker hij speelde, had de jonge Ronald geantwoord. Na Baden-Baden mocht hij nog spelen in Stuttgart.

Aan de lange loopbaan die volgde is nu een einde gekomen. Hij werd 74 jaar. Het Radio Filharmonisch Orkest wil voorafgaand aan het NTR Zaterdagmatinee-concert van 29 april een eerbetoon verzorgen.

Ster advertentie
Ster advertentie