Podium
NTR

Nieuw werkje van Elgar ontdekt

  1. Klassiekchevron right
  2. Nieuw werkje van Elgar ontdekt

Onlangs is een klein werk van de Britse componist Edward Elgar opgedoken. Het zat verstopt in een handtekeningenboekje dat ooit eigendom was van Lydia Tabb. Zij was begin vorige eeuw fondsenwerver bij een liefdadigheidsinstelling. Ze overleed in 1983.

Een veilingmeester van het BBC programma ‘Hunt and Dickinson’s Real Deal’ stuitte op de partituur, toen hij het zwart leren boekje doorbladerde. Elgar schreef het in 1924 en noemde het ‘Andante.’
‘Ik kon niet geloven wat ik zag,’ aldus de veilingmeester. ‘Het is niet alleen gesigneerd en voorzien van datum door Elgar, maar het bevat ook allerlei ingewikkelde muzieknotaties. Het gaat duidelijk om een korte melodie, die is opgeschreven, maar nooit uitgevoerd.’

Elgar bevond zich in het boekje overigens in beroemd gezelschap. Lydia Tabb eigenaar van het handtekeningenboekje, had zo’n 70 mensen hun naam laten opschrijven, zoals Koning George VI, Winston Churchill en Charlie Chaplin.
Hoe de partituur in het boekje verzeild is geraakt, is niet bekend. Volgens nazaten van Tabb, heeft zij daar nooit iets over gezegd.

Het handtekeningenboekje en de partituur van Elgar worden eind maart los van elkaar geveild in Engeland.

Ster advertentie
Ster advertentie