Podium

Kees Vlaardingerbroek vertrekt als artistiek leider van de NTR ZaterdagMatinee

NTR
foto: NTR ZaterdagMatinee
  1. Klassiekchevron right
  2. Kees Vlaardingerbroek vertrekt als artistiek leider van de NTR ZaterdagMatinee

Kees Vlaardingerbroek heeft aangegeven zijn taken als artistiek leider en programmeur van de NTR ZaterdagMatinee per 1 april te willen neerleggen. Dat maakt de NTR vandaag bekend. De NTR heeft Kees laten weten dit besluit te respecteren en grote waardering te hebben voor zijn artistieke bijdrage aan de serie.

Het persbericht van de NTR:

"Kees Vlaardingerbroek was de afgelopen 17 jaar artistiek leider en programmeur van de NTR ZaterdagMatinee, de serie die elke zaterdag live wordt uitgezonden vanuit Het Concertgebouw op NPO Klassiek. Hij staat daarmee in de traditie van zijn voorgangers Hans Kerkhoff, André Hebbelinck en Jan Zekveld. Onder zijn artistieke leiding heeft de serie bijzondere hoogtepunten beleefd. Kees heeft ervoor gezorgd dat een groot aantal barokopera’s, niet in de laatste plaats van Vivaldi, uit de vergetelheid is gehaald. Andere hoogtepunten uit de operaserie waren Rimski-Korsakovs De gouden haan onder leiding van Vasily Petrenko en de grootschalige productie Babylon van componist Jörg Widmann. Bovendien stond hij namens de serie aan de wieg van een groot aantal nieuwe composities van Nederlandse en buitenlandse componisten als Peter-Jan Wagemans, Robin de Raaff, Hans Abrahamsen en, volgend seizoen, Unsik Chin.

Wij wensen Kees alle goeds in het vervolg van zijn carrière. De NTR gaat nu op zoek naar een opvolger om vanaf seizoen 2024-2025 de hoge kwaliteit van de concertserie te kunnen voortzetten.

Mediadirecteur Willemijn Francissen: 'Met het vertrek van Kees verliezen we een artistiek leider die met zijn kennis, vakmanschap en grote toewijding van de NTR ZaterdagMatinee een serie heeft gemaakt die nationaal en internationaal veel aanzien geniet. Zowel bezoekers als musici hebben in de afgelopen jaren genoten van het hoogstaande en gevarieerde aanbod, door Kees samengesteld. De betekenis van de serie is groot, zowel voor de muziekwereld als voor de publieke omroep en de NTR in het bijzonder. Wij zijn trots op onze Matinee. We hopen dat Kees zijn talent en enthousiasme zal blijven inzetten ten behoeve van de klassieke muziek en wensen hem alle succes daarbij.'

De NTR ZaterdagMatinee wordt wekelijks vanaf 14:00 uur live uitgezonden vanuit het Koninklijk Concertgebouw op NPO Klassiek. De serie staat nationaal en internationaal bekend om zijn originele programmering: gloednieuw werk van toonaangevende hedendaagse componisten, de meest actuele stand van zaken in de internationale barokmuziek, unieke operaproducties, én vijf eeuwen vocaal-symfonische muziek. Huisgezelschappen van de serie zijn het Radio Filharmonisch Orkest en Groot Omroepkoor, ondergebracht in de Stichting Omroep Muziek."

Ster advertentie
Ster advertentie