Podium

Spaanse mezzosopraan Teresa Berganza overleden

NTR
foto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Spaanse mezzosopraan Teresa Berganza overleden

Op vrijdag 13 mei overleed de Spaanse mezzosopraan Teresa Berganza in haar geboorteplaats Madrid. Ze is 89 jaar geworden.

Berganza werd bekend met haar vertolkingen van opera’s van Mozart. Daarnaast zorgde ze ook voor een herwaardering van het Italiaanse belcanto repertoire. In 2018 ontving ze een Lifetime Achievement Award tijdens het gala van de Opera Awards.

Teresa Berganza debuteerde in 1955 in Madrid en brak in 1957 internationaal door met haar vertolking van Dorabella in Mozarts Così fan tutte in Aix-en-Provence. Daarna zong ze op de grote opera- en concertpodia met name rollen van Mozart en Rossini. De Spaanse mezzo maakte furore met haar meesterlijke coloratuurtechniek en leverde daarmee een stevige bijdrage aan de herwaardering van een aantal Rossini-opera's.

In 1974 was ze te gast op het Holland Festival, waar ze werken van Mozart, De Falla en Bizet zong:

Brava Berganza!

Pas vrij laat in haar loopbaan begon zij aan de operarol die haar op het lijf was geschreven, Carmen van Bizet. Tijdens een concert in 1992 in Nederland zong ze daaruit als toegift de 'Habanera' en de 'Seguidilla'. Een Trouw-recensent schreef later: “En dan valt maar weer eens op wat een enorme allure die vrouw uitstraalt, waar nodig op het canailleuze af, maar toch koninklijk.”

Vanaf de jaren 90 ging Berganza steeds meer lesgeven. In 2005 verscheen er, ter gelegenheid van haar 50-jarig jubileum, bij Deutsche Gramophon het album “Brava Berganza!”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Quote

Het is een leven vol opoffering en studie.

Teresa Berganza

In 2008 nam Berganza afscheid van het podium. Over het leven van een zanger zei ze ooit in een interview: “Het is een leven vol opoffering en studie. Maar ik verloor nooit mijn hoofd omdat ik de recensies nooit heb gelezen.”

Ster advertentie
Ster advertentie