Podium
NTR

Oproep aan componisten: componeer een duurzame opera

foto: PxHerefoto: PxHere
  1. Klassiekchevron right
  2. Oproep aan componisten: componeer een duurzame opera

Van het verduurzamen van operahuizen met zonnepanelen tot hergebruik van kostuums en decors: veel operahuizen zijn bezig met een omslag naar duurzame opera’s. Project Butterfly wil dit stimuleren en roept componisten op om een duurzame opera te componeren en te produceren.

Butterfly Project

Project Butterfly moet uiteindelijk een duurzame opera opleveren. Om dat eindresultaat te bereiken, doorloopt de productie van de opera twee fasen. De eerste fase is al begonnen: scholieren uit Italië, Finland en Polen, de partnerlanden van het project, schrijven voor elk van de drie akten (water, aarde en lucht) een verhaal. Die verhalen worden door operaschrijvers omgezet naar libretto’s.

Nu vraagt het project om componisten. Aan de hand van de libretto’s componeren de drie geselecteerde kandidaten in de tweede fase van de productie elk een deel van de opera. Elke akte duurt een halfuur. In totaal mag het opera-ensemble bestaan uit maximaal twaalf musici en zes zangers.

Het project, mede gesubsidieerd door het Creative Europe Project van de Europese Unie, wordt geleid door een samenwerking van Teatro Pavarotti-Freni Modena in Modena, Opera BOX in Helsinki en Opera Bałtycka in Gdańsk. De nieuwe opera gaat in april en mei 2025 in première in de drie voorgenoemde operahuizen en wordt ook live uitgezonden. De drie winnende componisten ontvangen elk 11.000 euro

De aanmeldingen sluiten op 17 september. De kandidaten ontvangen voor 31 oktober een bericht.

Ster advertentie
Ster advertentie