Podium
NTR

Oekraïense dirigent Yuriy Kerpatenko vermoord

foto: Facebookfoto: Facebook
  1. Klassiekchevron right
  2. Oekraïense dirigent Yuriy Kerpatenko vermoord

De Oekraïense dirigent Yuriy Kerpatenko is doodgeschoten door Russische soldaten in zijn woning in Cherson, zo melden Oekraïense bronnen.

Yuriy Kerpatenko weigerde deel te nemen aan een concert, dat werd georganiseerd door de bezetters om “de zogenaamde verbetering van het vreedzame leven in Cherson” te demonstreren, zo is te lezen in een verklaring van het Ministerie van Cultuur. Tot mei heeft Kerpatenko zich op sociale media uitgesproken tegen de Russische invasie in Oekraïne.

De Fins-Oekraïense dirigent Dalia Stasevska, die in september de Last Night of the Proms zou dirigeren in de Royal Albert Hall in Londen, reageert. Ze zegt dat Rusland al honderden jaren een “comply or die”-systeem (doe mee of sterf) hanteert voor kunstenaars. Ze zegt: “Ik heb te veel stilte gezien van mijn Russische collega’s. Zou dit het moment zijn waarop Russische musici, vooral degenen die in het buitenland werken, eindelijk op durven staan om stelling te nemen tegen de acties van het Russische regime in Oekraïne?”

Ook de Oekraïense schrijver Victoria Amelina reageert: “We weten dat het Russische regime jacht maakt op activisten, journalisten, kunstenaars en iedereen die bereid is zich tegen de bezetting te verzetten.” Ze vergeleek de moord op dirigent Kerpatenko met de moord op toneelschrijver Mykola Kulish, die in 1937 werd doodgeschoten.

De Russische dirigent Semyon Bychkov noemt het pure genocide. “Ze hebben hier iemand vermoord die daadwerkelijk schoonheid in het leven van mensen brengt. Het is ziekmakend. De kogels maken geen onderscheid tussen mensen. Ik voelde mij er niet slechter door omdat de man een dirigent is. Het bevestigde alleen het pure kwaad dat al was begonnen voor er een bom op Oekraïne viel.”

Ster advertentie
Ster advertentie