Podium
NTR

Corona-virus: culturele leven valt vrijwel stil

  1. Klassiekchevron right
  2. Corona-virus: culturele leven valt vrijwel stil

Het kabinet heeft op 12 maart besloten dat alle bijeenkomsten van meer dan 100 personen, waar ook in Nederland, moeten worden afgelast. Dat moet de bestrijding van het virus beperken. Het betekent dat er veel concerten en muziektheater-voorstellingen moeten worden geschrapt. De maatregel geldt voorlopig tot 1 april.

De reactie uit de muziekwereld kwam snel. Orkesten annuleerden hun concerten en grote zalen besloten geheel te sluiten tot het eind van de maand. Dat gaat bijvoorbeeld om het Koninklijk Concertgebouw en TivoliVredenburg. Het is nog onduidelijk in hoeverre kleinschaliger optredens doorgaan, maar het culturele leven lijkt grotendeels tot stilstand te komen. Dat ook mensen met verkoudheid, keelpijn of erger worden opgeroepen thuis te blijven, zal daar aan bijdragen.

Ook in het buitenland zijn de gevolgen van de verspreiding van het Corona-virus merkbaar. De Osterfestspiele Salzburg, een van de grote internationale festivals, is afgelast. The Metropolitan Opera en Carnegie Hall in New York gaan voorlopig dicht. Vanaf 14 maart zou het Rotterdams Philharmonisch Orkest door de Verenigde Staten touren, onder leiding van Lahav Shani en met pianist Emanuel Ax. Ter bescherming van de musici gaat de reis niet door. Dat was al bekend vóór president Trump een inreisverbod instelde. André Rieu en zíjn orkest zijn al in de Verenigde Staten, maar ook hun geplande tournee is geannuleerd.

Ook het Beethovenfest in Bonn gaat niet door. Het festival in Beethovens geboortestad vindt ieder jaar plaats, in september. Maar in dit Beethoven-jaar was er vanaf 13 maart een speciale voorjaars-editie gepland,.. met optredens van onder meer ensemble MusicAeterna en pianist Lars Vogt. Alle concerten zijn geschrapt.

Een pleister op de Duitse wonde is er ook. Monika Grütters, de Duitse minister van Cultuur, liet 11 maart in een persverklaring weten dat ze de Duitse cultuursector “niet in de steek zal laten”. Dat betekent waarschijnlijk dat er financiële ondersteuning komt voor instellingen die ‘door Corona’ in de problemen komen.

Ster advertentie
Ster advertentie