Podium
NTR

Matthias Goerne begint rechtszaak tegen Philharmonisch orkest van Helsinki

  1. Klassiekchevron right
  2. Matthias Goerne begint rechtszaak tegen Philharmonisch orkest van Helsinki

De Duitse Bariton Matthias Goerne heeft een rechtszaak aangespannen tegen het Philharmonisch Orkest van Helsinki. In een stuk dat meer dan 20 pagina’s telt, vraagt hij 12.000 euro ter compensatie van het concert dat hij in september 2020 zou geven met het orkest. Hij claimt bovendien een bedrag van 4200 euro voor de reeds gemaakte kosten.

Goerne zou de rol van Koning Marke spelen in Tristan und Isolde van Wagner. Andere rollen waren weggelegd voor onder meer Stuart Skelton en Michelle DeYoung. Het orkest zou onder leiding staan van Susanna Mälkki. Vanwege de pandemie kon het allemaal niet doorgaan en daarom werd de productie uitgesteld naar de herfst van 2022.

Matthias Goerne verklaart dat hij in september 2020 klaar was om naar Helsinki af te reizen. Hij is van mening dat het orkest geen beroep kan doen op “overmacht” om het contract te beëindigen, omdat andere concerten in de stad wel plaatsvonden. Of er inderdaad sprake is van een geldig contract, is onduidelijk. Goerne en het orkest hadden nog geen overeenstemming bereikt over het honorarium – zo zou blijken uit de mailwisseling. Het orkest heeft hem wel 20% van het indicatieve honorarium geboden vanwege de voorbereidingen die Goerne al getroffen had.

Het Helsinki Philharmonisch orkest benadrukt dat er met 5 van de 6 solisten nieuwe afspraken zijn gemaakt. Het orkest hoopt ook met Goerne een schikking te kunnen treffen.

Ster advertentie
Ster advertentie