Podium

Pianist Paul Badura-Skoda overleden (91)

NTR
  1. Klassiekchevron right
  2. Pianist Paul Badura-Skoda overleden (91)

De Oostenrijkse pianist Paul Badura-Skoda is op 25 september overleden. Dat meldt persbureau Associated Press. Hij werd geboren in 1927 en studeerde ruim 20 jaar later af in Wenen, met de hoogste mogelijke beoordeling voor zijn pianospel én directie. Toen dirigenten Herbert von Karajan en Wilhelm Furtwängler hem in 1949 uitnodigden voor optredens, werd hij bijna op slag beroemd. Zijn eerste concerten in Salzburg, New York en Tokio waren meteen uitverkocht. Er volgden optredens over de hele wereld. Zo was Badura-Skoda de eerste westerling die optrad in China ná de culturele revolutie.

Hij was een harde werker. Zo nam hij alle pianosonates op van Mozart, Beethoven en Schubert, zowel op pianoforte als op een moderne vleugel. En hij componeerde ook,… nieuw werk én voltooiingen van onafgemaakte composities.

Hij bleef tot op hoge leeftijd actief, vooral als dirigent en docent. Volgend jaar maart zou hij - als 92-jarige - jureren bij het Liszt-concours in Utrecht. Het mocht niet zo zijn. Paul Badura-Skoda is 91 geworden.

Ster advertentie
Ster advertentie