Podium
NTR

Amsterdam geeft muziekgezelschappen structurele subsidie

  1. Klassiekchevron right
  2. Amsterdam geeft muziekgezelschappen structurele subsidie

Gemeente Amsterdam gaat meer muziekgezelschappen structureel steunen. 1 juli werd bekend dat er vier extra ensembles worden toegelaten tot de zogenoemde ‘basisinfrastructuur’ van de stad. Het gaat om het Nederlands Blazers Ensemble, Amsterdam Sinfonietta, Asko|Schönberg en Cappella Amsterdam. Het stadsbestuur volgt hiermee het advies van de Amsterdamse Kunstraad.

Voor Capella Amsterdam is het een opsteker. Vorige maand werd duidelijk dat het vocaal ensemble - als enige van deze vier - waarschijnlijk geen steun krijgt van het rijk. “Maar deze toekenning is vooral een eer”, zegt zakelijk leider Bas van Drooge. “Als er straks geen aanvullende steun komt van het Fonds Podiumkunsten, wordt het voor ons erg moeilijk te overleven”.

In ruil voor de vierjarige subsidie moeten de instellingen wel werk maken van ‘diversiteit en inclusie’, zoals de gemeente het noemt.. “Het is nu meer dan ooit actueel en urgent dat we de samenstelling van de stad terugzien in het programma, het personeel, het publiek en de partners”, zo zei cultuurwethouder Touria Meliani.

Ster advertentie
Ster advertentie