Podium
NTR

Dirigent Mariss Jansons (76) overleden

  1. Klassiekchevron right
  2. Dirigent Mariss Jansons (76) overleden

Dirigent Mariss Jansons, voormalig dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest, is op 76-jarige leeftijd overleden. Hij had al langere tijd problemen met zijn gezondheid en moest de laatste maanden vaak concerten afzeggen.

Jansons wordt beschouwd als een van de belangrijkste dirigenten van zijn generatie. Hij werd in 2004 chef-dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest, dat onder zijn leiding een bijzonder succesvolle periode doormaakte. In 2008 werd het orkest door een internationaal panel van muziekjournalisten uitgeroepen tot "the world's greatest orchestra". Diverse cd's en dvd's van Jansons met het Concertgebouworkest werden bekroond met internationale prijzen.

Mariss Jansons en het Koninklijk Concertgebouworkest

Jansons had in 1988 zijn debuut gemaakt als gastdirigent bij het orkest. Concerten met werken van Rachmaninov en Sjostakovitsj vormden een daverend begin van een innige relatie met wat later ‘zijn’ orkest zou worden. Eddie Vetter schreef in Het Parool dat Jansons "de van nature al zo warme en betoverende kleurenpracht van Nederlands beste orkest nog eens wist uit te diepen tot een vlammende grandeur."

Na het concertseizoen 2014-2015 stopte Mariss Jansons om gezondheidsredenen, wel bleef hij chef van het orkest van de Beierse Omroep in München. Na zijn vertrek bij het Concertgebouworkest keerde hij al snel terug als gastdirigent. Hij leidde onder meer de bejubelde productie van Tsjaikovski’s Pique dame bij De Nationale Opera in juni 2016.

Lees verder onder de foto

Mariss Jansons (Foto: ANP).

Mariss Jansons als dirigent

Mariss Jansons studeerde viool en directie in Sint-Petersburg en daarna onder meer bij Herbert von Karajan in Salzburg. In 1973 werd hij assistent van Jevgeni Mravinski bij het orkest van Sint-Petersburg, waar ook zijn vader Arvids Jansons dirigent was.

Van 1979 tot 2000 was hij chef-dirigent van het Oslo Filharmonisch Orkest, dat onder hem groot internationaal aanzien verwierf. Daarna volgden het Pittsburgh Symphony Orchestra en (sinds 2003) het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks. Als gastdirigent leidde hij de Berliner en Wiener Philharmoniker en de grote orkesten van de Verenigde Staten.

Beluister het afscheidsconcert van Mariss Jansons bij het KCO

In 2015 nam de beroemde dirigent Mariss Jansons afscheid als chef-dirigent bij het Koninklijk Concertgebouworkest met dit bijzondere concert.

Speellijst is niet beschikbaar.

Opnamedatum

vrijdag 20 maart 2015

Omroep

AVRO

Componisten

Aaron Copland, Béla Bartók, Gustav Mahler, Luciano Berio, Martijn Padding

Uitvoerenden

Thomas Hampson (bariton), Maris Janssons (Dirigent), Mariss Jansons (Dirigent)

Ensembles

Koninklijk Concertgebouworkest

Tijdperken

Romantiek, Moderne muziek, Midden/laat twintigste eeuw, Vroeg twintigste eeuw

Locatie

Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam

Beluister meer concertopnames van Mariss Jansons

NPO 2 Extra herdenkt Jansons

Op NPO 2 Extra wordt deze week elke avond stilgestaan bij het overlijden van Marris Jansons door prachtige concerten van de maestro uit te zenden. Hieronder vind je de programmering.

Uitzendingen op NPO 2 Extra

Ster advertentie
Ster advertentie