Podium

Cultuursector pleit voor onmiddellijke collectieve vrijstelling zalen

NTR
  1. Klassiekchevron right
  2. Cultuursector pleit voor onmiddellijke collectieve vrijstelling zalen

Cultuursector pleit voor collectieve vrijstelling zalen naar aanleiding van de nieuwe maatregel over maximaal aantal bezoekers in een binnenruimte.

Premier Rutte heeft de maatregelen opnieuw aangescherpt. We hoorden het gisteren op de persconferentie. Een van die maatregelen betreft het aantal mensen in een zaal of bij een bijeenkomst. Als algemene landelijke regel noemde de premier voor binnen een maximum van 30 personen per ruimte.
Wel stelde Rutte tijdens de persconferentie dat plekken als theaters en poppodia een vrijstelling kunnen krijgen voor de nieuwe regel. Dat moet dan in overleg met de Veiligheidsregio’s.

Dat is nu waar de cultuursector zich zorgen om maakt. Want dat kost tijd, en die is er niet. Kunsten 92 heeft vandaag in een brief aan de voorzitter van de Veiligheidsregio’s daarom gepleit voor een collectieve vrijstelling voor schouwburgen, concertzalen, pop-, jazz- en improvisatiepodia, bioscopen en filmtheaters,

“Vanavond verwachten de 335 podia en 196 bioscopen en filmtheaters die ons land rijk is, hun gasten die reeds een kaartje hebben gekocht voor de voorstelling. Het is zaak om vandaag voor 18.00 uur duidelijkheid te hebben of er sprake is van een uitzondering of niet.” Aldus Kunsten92.

Een eerste redactie komt uit Amsterdam, want die gemeente geeft geen ontheffing voor culturele instellingen. Het maximaal aantal bezoekers gaat terug naar 30, net als in juni dit jaar. Burgemeester Femke Halsema noemt de maatregel ‘heel pijnlijk’, maar ze vindt ontheffing voor theater en bioscopen ‘niet verantwoord’.

Ster advertentie
Ster advertentie