Podium
NTR

Cellist Yo-Yo Ma ontvangt de Birgit Nilsson-prijs 2022

foto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Cellist Yo-Yo Ma ontvangt de Birgit Nilsson-prijs 2022

De Amerikaanse cellist Yo-Yo Ma heeft van de Zweedse koning Carl Gustaf de muziekprijs Birgit Nilsson, genoemd naar de Zweedse sopraan die in 1918 werd geboren, uitgereikt gekregen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De bekendmaking vond plaats op 17 mei, haar geboortedag. De operazangers en vocaliste werd vooral beroemd door haar vertolkingen van muziek van Richard Strauss en Richard Wagner.

De Birgit Nilsson prijs wordt eens in ongeveer drie jaar toegekend. Het is de grootste prijs in de klassieke muziek: 1 miljoen dollar. De Amerikaan Yo-Yo Ma krijgt de prijs krijgt als erkenning van zijn buitengewone prestaties in de muziek. Maar ook om aan te geven dat de passie en toewijding die hij laat zien belangrijk zijn voor een musicus. De organisatie hoopt zo jonge musici te stimuleren door te zetten.

Het idee voor de prijs kwam van Nilsson zelf. Kort voor haar dood in 2005 wees ze de eerste winnaar aan: Plácido Domingo.

Yo-Yo Ma is de eerste instrumentalist die de prijs ontvangt. Hij ontving de Birgit Nilsson award vandaag, 19 oktober, in Stockholm, uit handen van de Zweedse koning Carl Gustaf (zie foto hierboven).

Ster advertentie
Ster advertentie