Podium

Oordoppen in: nog geen wettelijke inperking versterkte muziek

NTR
foto: Pixabay
  1. Klassiekchevron right
  2. Oordoppen in: nog geen wettelijke inperking versterkte muziek

Er komt vooralsnog geen wet die het maximumgeluidsniveau in zalen en horeca beperkt tot 100 dB. Dat zei Maarten van Ooijen, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, op 14 december in een commissiedebat van de Tweede Kamer.

Het advies om het geluidsniveau te beperken tot 100 decibel komt van de Gezondheidsraad. Die maakt zich ernstig zorgen over de gehoorschade die vooral jongeren bij concerten oplopen. De muzieksector zelf houdt nu 103 dB aan als maximum.

Het gaat hier trouwens om versterkte muziek, maar ook op klassieke concertpodia komt het volume soms ruim boven de 100 dB. Verschillende klassieke musici en componisten kampen met gehoorschade.

De staatssecretaris wil het advies van de Raad eerst bespreken met de muzieksector en in voorjaar 2023 een besluit nemen. Verschillende Tweede Kamerleden maakten bezwaar. Ze vinden dat er genoeg is gepraat en dat muziekluisteraars snel beter beschermd moeten worden.

Voor de klassieke sector heeft dit beleid voorlopig geen consequenties. Intussen zitten orkesten niet stil. "Opgelopen gehoorschade was lang een taboe onder musici", zei eerder Ella Broekstra, betrokken bij het personeelsbeleid van de Nederlandse orkesten. "Maar nu staat bescherming nadrukkelijk op de agenda. Al is het niet altijd makkelijk. Sommige dirigenten willen graag 'hard' en nieuwe composities vragen soms om een groot orkest, met veel volume".

Meer over preventie van gehoorschade bij orkesten:

Gehoorschade op de agenda: "Mag het alsjeblieft wat zachter?"

Gehoorschade op de agenda: "Mag het alsjeblieft wat zachter?"

Ster advertentie
Ster advertentie