Podium
NTR

Telefoonterreur tijdens concerten

foto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Telefoonterreur tijdens concerten

Dirigent Yannick Nézet-Séguin legde onlangs zijn concert in Philadelphia even stil. Niet een keer, maar twee keer. Reden: gerinkel van mobiele telefoons. Bij de tweede keer sprak hij het publiek geïrriteerd toe: “Kunnen we niet even een uur zonder telefoon?”

De eerste onderbreking vond plaats na het plechtige derde deel uit de 9e symfonie van componist Anton Bruckner. Juist in een stille passage ging een mobiele telefoon af. De dirigent legde het orkest even stil en begon opnieuw. Maar even later, bij hetzelfde moment in de muziek, klonk er opnieuw een telefoon. Toen was de maat vol en sprak Nézet Séguin zijn publiek zelfs toe.

'Kracht van het samen beleven van stilte'

De volgende dag vertelde de dirigent aan de Philadelphia Inquirer dat hij misschien wat te fel had gereageerd. "Ik ben blij met al het nieuwe publiek, maar ik wil ze graag ook iets meegeven. Bijvoorbeeld de kracht van het samen beleven van stilte."
Bij het bezoeken van een concert horen nu eenmaal bepaalde rituelen, volgens de dirigent, zoals het uitschakelen van je telefoon.

Een originele oplossing...

Het was zeker niet de eerste en waarschijnlijk ook niet de laatste keer dat er een concert werd verstoord door een mobiele telefoon die afgaat. In 2011 overkwam het alt-violst Lukáš Kmiť tijdens zijn recital, te zien in dit nu legendarisch fragment:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie