Podium
NTR

Team Navalny beschuldigt Gergiev van grootschalige corruptie

foto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Team Navalny beschuldigt Gergiev van grootschalige corruptie

Dirigent Valery Gergiev heeft jarenlang geld van zijn liefdadigheidsinstelling gebruikt voor persoonlijke uitgaven. Dat beweert het team van de Rus Alexej Navalny, in een documentaire over Gergiev die 12 april online kwam.

De dirigent richtte zijn Valery Gergiev Liefdadigheidsfonds op in 2003. Daarmee wilde hij muziek van Russische componisten onder de aandacht brengen en muziektalent ondersteunen.

Navalny's medewerkers hebben banktransacties van de stichting onderzocht. Gergiev zou tussen 2018 en 2020 onder meer zo'n 3,4 miljoen euro van de stichting hebben overgemaakt naar zijn persoonlijke rekening.

In de documentaire worden ook zijn bezittingen opgesomd. Het zou gaan om honderden miljoenen aan vastgoed in het buitenland, waarvan hij een deel niet opgeeft aan de belasting. Of de beschuldigingen terecht zijn is onduidelijk.

Het team van Navalny heeft - zogenaamd - ook medelijden met de chefdirigent. "Wat moet het zwaar zijn om als vriend van Poetin de Westerse democratie af te keuren, maar er intussen voor miljoenen aan vastgoed te bezitten". En een Nederlands paspoort! Inderdaad, Gergiev schijnt een Nederlands paspoort te hebben, overgehouden aan zijn betrokkenheid bij het Gergiev Festival.

De documentaire staat op YouTube en is hieronder te zien. Wel in het Russisch, maar in YouTube kan de vertaling ingeschakeld worden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie