Podium
NTR

Dirigent Stephen Cleobury van wereldberoemde King's College Choir overleden

  1. Klassiekchevron right
  2. Dirigent Stephen Cleobury van wereldberoemde King's College Choir overleden

De Engelse organist en dirigent Stephen Cleobury is op 70-jarige leeftijd overleden. Hij was 37 jaar lang artistiek leider van het gerenommeerde King’s College Choir in Cambridge. Afgelopen september was hij met pensioen gegaan.

Cleobury gaf leiding aan talloze concerten en tournees van het King’s College Choir. Hij verbreedde het repertoire dat tijdens de dagelijkse diensten in de kapel van het King’s College (onderdeel van de universiteit van Cambridge) wordt gezongen en vroeg een groot aantal hedendaagse componisten nieuw werk te schrijven.

Vorige jaar gaf Cleobury een interview aan het Reformatorisch Dagblad. Op de vraag hoe het voelt als de hele wereld over zijn schouder meekijkt naar de verrichtingen van het wereldberoemde koor, antwoordde hij: "Ik heb daar gemengde gevoelens over. Ik probeer elke dag het beste te geven voor het koor. Ja, ik weet dat er altijd mensen in de diensten zijn die nauwlettend volgen wat hier gebeurt. Ik merk ook dat er veel belangstelling is vanuit Nederland. Dat vind ik leuk, ook omdat het verschijnsel evensong in Nederland steeds meer aanslaat."

Stephen Cleobury bouwde met zijn koor hechte muzikale relaties op met formaties als Britten Sinfonia, Philharmonia Orchestra en Orchestra of the Age of Enlightenment.

Van 1995 tot 2007 was Cleobury ook chef-dirigent van de BBC Singers, waarmee hij tal van nieuwe werken uitvoerde.

Ster advertentie
Ster advertentie