Podium
NTR

Operadebuut Ivo van Hove in New York

foto: Wikimedia / Michiel Hendryckx
  1. Klassiekchevron right
  2. Operadebuut Ivo van Hove in New York

Regisseur Ivo van Hove maakt zijn entree bij de Metropolitan Opera. Hij doet dat met de opera Don Giovanni van Wolfgang Amadeus Mozart. Woensdagmiddag spraken we de regisseur in Podium.

“Don Giovanni heeft geen moraal en is vreselijk opportunistisch in zijn relaties,” zegt Van Hove over de hoofdpersoon uit de opera van Mozart. “Wat we op het toneel zien is een levendige straat, je ziet niet wat er gebeurt in de gebouwen er omheen. Uiteindelijk lijkt het een gesloten plek, bijna een gevangenis en dat wijst vooruit naar het belangrijke moment met de Commendatore.” Bekijk de complete toelichting van Ten Hove op zijn benadering van de opera Don Giovanni.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Coronavirus

New York is geen onbekende stad voor Van Hove. Hij is al een tijdje vaste gastregisseur bij de New York Theatre Workshop. Eigenlijk zou hij in het seizoen 2020-2021 zijn debuut maken bij de Metropolitan Opera, maar dat ging toen niet door omdat de voorstellingen door de uitbraak van het coronavirus werden geschrapt.

Toneelgroep Amsterdam

Bij de Nationale Opera regisseerde Van Hove verschillende opera’s. Waaronder Iolanta van Tsjaikovski, Salome van Strauss en Der Schatzgräber van Schreker. Verder kennen we hem in Nederland van zijn producties bij Toneelgroep Amsterdam.

Gesprek in Podium

Hans Haffmans sprak de regisseur in Podium. "Ik heb een heel duidelijk concept voor ogen wat ik met Don Giovanni wil," zei Van Hove. "De opera gaat over iemand die zich seksueel maar ook verbaal totaal misdraagt. En die denkt daarmee weg te komen omdat hij rijk is (...) Ik heb geprobeerd een hele eigentijdse Don Giovanni te maken."

Ster advertentie
Ster advertentie