Podium

Kersjesprijs 2022 voor Chianti Ensemble en beurs voor dirigent en violist

NTR
foto: Foppe Schut
  1. Klassiekchevron right
  2. Kersjesprijs 2022 voor Chianti Ensemble en beurs voor dirigent en violist

De Kersjesprijs 2022 gaat naar het Chianti Ensemble. Dat werd vandaag bekend. Het kwintet werd vier jaar geleden opgericht door vijf bevriende musici, na een succesvolle tournee door Chianti, een streek in Toscane. Ze spelen stukken voor pianokwintet en muziek voor kleinere combinaties: duo, trio en kwartet.

De leden zijn Shin Sihan (viool), Yamen Saadi (viool), Takehiro Konoe (altviool), Alexander Warenberg (cello) en Nathalia Milstein (piano).

Het Kersjesfonds is onder de indruk: “Vijf excellente spelers, die naast hun indrukwekkende solocarrières een ensemble vormen van zeer hoog niveau, vanuit hun passie voor de kamermuziek. Briljant en bruisend spel, een frisse blik op traditioneel repertoire en een integere en doordachte programmering.”

De prijs bestaat uit een geldbedrag van 50.000 euro. De vioolbeurs en dirigentenbeurs van het fonds gaan naar respectievelijk Isobel Warmelink en Rolf Verbeek.

Het Kersjesfonds, genoemd naar dirigent Anton Kersjes, geeft jaarlijks zo’n 350.000 euro uit aan beurzen en prijzen voor jong talent en aan de ondersteuning van originele initiatieven.

Beurs

Maar er waren nog meer prijzen te verdelen: een vioolbeurs voor Isobel Warmelink en een dirigentenbeurs voor Rolf Verbeek, dirigent van Camerata RCO.

Isobel Warmelink (1996), winnaar van de Vioolbeurs 2022, maakt snel carrière als solist en als kamermusicus. In januari won zij de eerste prijs bij het Oscar Back Concours. Zij soleerde met orkesten als Sinfonia Rotterdam, het Símon Bolívar Symphony Orchestra en het Residentie Orkest en blinkt in recitals uit met verrassende programma's waarin zij zowel bekend werk als minder vaak uitgevoerde stukken laat horen. Isobel rondt momenteel haar masterstudie af bij professor Lukas Hagen aan de Mozarteum Universität in Salzburg.

Het fonds: “Een veelzijdige musicus die opvalt door haar intelligente en sensitieve spel. Zij vertolkt met flair en inzicht zowel het klassieke als het hedendaagse repertoire en blinkt uit in soepel en natuurlijk samenspel.”

Rolf Verbeek (1989), winnaar van de Dirigentenbeurs 2022, dirigeerde een groot aantal orkesten, waaronder het Noord Nederlands Orkest, Philharmonie Zuid Nederland en Phion. Ook leidde hij producties bij Opera Zuid en De Nederlandse Opera Academie. Sinds 2019 is hij als dirigent verbonden aan Camerata RCO (leden van het Koninklijk Concertgebouw Orkest). Voor dit ensemble bewerkte hij grote orkestwerken (met name enkele symfonieën van Anton Bruckner) tot kamermuziekbezetting. Daarnaast is hij assistent-dirigent van Barbara Hannigan. Dit resulteerde in projecten met onder andere Göteborgs Symfoniker, Orchestre Philharmonique de Radio France, de Bamberger Symphoniker en de Münchner Philharmoniker.

Het fonds: “Een jonge, talentvolle dirigent met een heldere slag, die op een prettige en doeltreffende manier communiceert met het orkest. Dankzij een snelle en intelligente inleving van de partituur kan hij met een schijnbaar gemak het orkest meekrijgen in zijn visie. Behalve dirigeren kan hij voortreffelijk arrangeren, getuige zijn versie van Bruckners Zesde symfonie, in een uitvoering door Camerata RCO.”

Hans Smit feliciteerde Rolf met zijn dirigentenbeurs.

Ster advertentie
Ster advertentie