Podium
NTR

'Beroemdste' operabezoeker New York overleden

  1. Klassiekchevron right
  2. 'Beroemdste' operabezoeker New York overleden

Als beroemde operazangers zijn overleden, dan melden we dat. Bij toeschouwers doen we dat normaal niet. Maar dit is een uitzondering: Lois Kirschenbaum uit New York ís niet meer. Dat meldde The New York Times gistermiddag

Bij bijna elke operavoorstelling in de stad was ze er, al sinds de jaren 50. Dikke bril, verrekijker mee. Dat laatste was wel nodig, want Kirschenbaum was slechtziend vanaf haar geboorte. Iedereen kende haar, van de schoonmakers tot de mensen van de administratie. En de zangers natuurlijk.

Na iedere uitvoering probeerde ze backstage te komen, in een poging handtekeningen te verzamelen van beroemde solisten. Onder zangers werd gezegd dat je pas echt bij de New Yorkse opera scene hoorde, als je door Kirschenbaum was benaderd na een voorstelling. "Het was alsof je een speciaal soort goedkeuring kreeg," zei de mezzosopraan Frederica von Stade.

De liefde voor de opera van Lois Kirschenbaum begon toen ze een opname hoorde van sopraan Renata Tebaldi. De twee ontmoetten elkaar later in het echt.

Lois Kirschenbaum is 88 jaar geworden.

Lees hier het portret van Lois Kirschenbaum in The New York Times.

Afbeelding: handtekening Luciano Pavarotti

Ster advertentie
Ster advertentie