Podium
NTR

Taehan Kim winnaar van Koningin Elisabethwedstrijd 2023

foto: Alexandre de Terwangnefoto: Alexandre de Terwangne
  1. Klassiekchevron right
  2. Taehan Kim winnaar van Koningin Elisabethwedstrijd 2023

De Zuid-Koreaanse bariton Taehan Kim heeft de Koningin Elisabethwedstrijd gewonnen. Hij won de Eerste Prijs en een bedrag van €25.000,-. De editie van dit jaar stond in het teken van de zang.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

In de finale zong Kim werken van componisten Wagner, Mahler, Korngold en Verdi. Hij trad op met het Brusselse Symfonieorkest van de Munt onder leiding van dirigent Alain Altinoglu. De driedaagse finale van de wedstrijd vond traditiegetrouw plaats in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel. De Koningin Elisabethwedstrijd is een van de belangrijkste klassieke muziekconcoursen ter wereld.

Eerste mannelijke winnaar van Aziatische afkomst

Kim is de eerste man van Aziatische afkomst die de Eerste Prijs wint. Al eerder werden op de wedstrijd eerste prijzen gewonnen door vrouwelijke Zuid-Koreanen: sopranen Haeran Hong in 2011 en Sumi Hwang in 2014.

Andere finalisten

De 22-jarige Kim was de jongste van de twaalf finalisten. Zes van hen wonnen een prijs. Onder de finalisten was de Nederlandse mezzosopraan Maria Warenberg. Zij eindige als een van de niet-gerangschikte laureaten. De laatste keer dat een Nederlander het tot de finale schopte was in 2010.

In een voorgesprek vertelde ze over haar ervaring. "Het was waanzinnig. Ik ging er heel naturel in en bekeek echt per ronde hoe het ging." Elke deelnemer komt natuurlijk om te winnen, maar voor Warenberg is dat bijzaak. “Ik ben trots op mezelf. Het is best bizar dat ik in finale van een van de meest prestigieuze wedstrijden van de wereld heb gestaan. Ik ben heel voldaan en heb mezelf echt kunnen laten zien aan publiek dat mij nog niet kende. Kortom, ik heb er een heel goed gevoel over."

Luister het complete gesprek van Hans Haffmans met Maria Warenberg in Podium terug.

Ster advertentie
Ster advertentie