Podium
NTR

Sopraan Pauline Tinsley (93) overleden

  1. Klassiekchevron right
  2. Sopraan Pauline Tinsley (93) overleden

Operaliefhebbers die de Britse sopraan bij De Nederlandse Operastichting in de eerste helft van de jaren 80 zagen, herinneren zich niet alleen de productie van regisseur Harry Kupfer, maar ook de onuitwisbare indruk die de zangeres in deze voorstellingen maakte. Tinsley overleed op 10 mei 2021, na een opmerkelijke carrière.

Ze had een sopraanstem van buitengewone klasse en werd vaak gecast in moeilijk te bezetten rollen. Zo kwam ze in 1971 naar Nederland voor de rol van Abigaille in Verdi’s Nabucco en veroverde daarmee publiek en pers. NRC Handelsblad schreef over Tinsleys ‘gaafheid zowel in de laagte als in het hoge’ en ‘de ontwikkeling van een rond pianissimo tot aan hevig temperamentvolle volumes’.

In 1972 zong ze onder Edo de Waart Aida, ook van Verdi. In Verdi's Macbeth, die De Nederlandse Operastichting in 1976 ten tonele voerde, was ze volgens Het Parool ‘de spil’, een ‘veelkleurige, felle dramatische sopraan en krachtige toneelpersoonlijkheid’.

De combinatie van zangkunst en identificatie met de rollen die ze speelde, uitte zich een andere rol die uitzonderlijke sopraanstem vereist: die van Elektra, in de gelijknamige opera van Richard Strauss. In 1980 speelde en zong ze die rol voor De Nederlandse Operastichting in de regie van Harry Kupfer.

Van Pauline Tinsley zijn weinig officiële plaatopnamen verschenen. Ze had echter een bijzondere carrière die haar langs alle grote Britse operahuizen voerde.

Foto: Wikimedia commons

Ster advertentie
Ster advertentie