Podium

Roemeense sopraan Mariana Nicolesco overleden

NTR
foto: Wikimediafoto: Wikimedia
  1. Klassiekchevron right
  2. Roemeense sopraan Mariana Nicolesco overleden

De Roemeense sopraan Mariana Nicolesco is op vrijdag 14 oktober 2022 overleden. Nicolesco studeerde viool aan het conservatorium van Brașov. Toen zij was afgestudeerd, ging ze zang studeren aan het conservatorium van Cluj-Napoca.

Nicolesco won een beurs, zodat ze aan het Conservatorium di Santa Cecilia in Rome kon studeren. In 1972 studeerde zij af en won een zangwedstrijd in Milaan. Ze werd uitgenodigd in Cincinnati de rol van Mimì te zingen in La Bohème van Giacomo Puccini. Later werd ze gevraagd door Luchino Visconti te zingen in Don Carlos van Giuseppe Verdi. Weer later zong zij de rol van Violetta in La Traviata. Een rol die haar op het lijf geschreven was. Ze zong hem meer dan 200 keer. In 1978 debuteerde Mariana Nicolesco bij de Metropolitan Opera in New York. Ze was een graag geziene gast bij operahuizen wereldwijd. Ze werkte samen met onder meer dirigenten Carlo Maria Giulini, Wolfgang Sawallisch, Riccardo Muti en Colin Davis.
In 1993 zong Nicolesco op uitnodiging van de paus tijdens het eerste kerstconcert in het Vaticaan. Zij zong daar onder meer oude Roemeense kerstliederen.

De Roemeense minister van Cultuur zegt: “De koningin van Belcanto, de grote sopraan van Roemenië is overleden. Een mensenleven is gestorven, een onmiskenbare stem, een complete artiest. We danken Mariana Nicolesco voor haar hele artistieke nalatenschap.”

Mariana Nicolesco is 73 jaar oud geworden.

Ster advertentie
Ster advertentie