Podium
NTR

Concertgebouw organiseert nieuw Mahlerfestival

  1. Klassiekchevron right
  2. Concertgebouw organiseert nieuw Mahlerfestival

Het Concertgebouw in Amsterdam komt in mei 2025 met een nieuw Mahler Festival. In tien dagen tijd komen alle symfonieën en liederen van de componist aan de orde. Naast het Koninklijk Concertgebouworkest en de Berliner Philharmoniker komen ook een Amerikaans en Aziatisch orkest Mahler spelen.

De complete programmering wordt in het najaar bekend gemaakt. Zeker is wel dat het Concertgebouworkest onder leiding van zijn toekomstige chef-dirigent Klaus Mäkelä het openingsconcert met Mahlers Eerste symfonie geeft. Verder treedt het NHK Symphony Orchestra uit Tokyo onder Fabio Luisi aan met Mahlers Derde én Vierde symfonie. De Berliner Philharmoniker besluit het festival met Mahlers onvoltooide Tiende symfonie. Pianist Julius Drake brengt samen met jonge zangers Mahlers complete liedrepertoire ten gehore in de Kleine Zaal.

Sterke band

Componist Gustav Mahler had een sterke band met het Concertgebouw en Amsterdam. Hij dirigeerde bij het Concertgebouworkest meerdere malen zijn eigen symfonieën en was vereerd met de aandacht en het enthousiasme dat het Amsterdamse publiek voor hem aan de dag legde. Mengelberg organiseerde bij zijn 25-jarig directiejubileum in 1920 het Mahler Feest als hommage aan de componist.

Latere editie

Werden in 1920 de symfonieën door één orkest en dirigent gespeeld, in 1995 bij de tweede editie was dat anders. Drie belangrijke Europese orkesten kwamen naar het Concertgebouw om daar alle symfonieën te spelen. In 2020 zou een derde editie plaatsvinden. Naast het Concertgebouworkest was het plan dat de New York Philharmonic, Berliner Philharmoniker en Wiener Philharmoniker kwamen spelen. Alle kaarten waren uitverkocht maar op het allerlaatste moment zette een verbod op alle evenementen door corona een streep door het festival.

Ster advertentie
Ster advertentie