Podium
NTR

Musicoloog Jan de Kruijff overleden

foto: Wikimediafoto: Wikimedia
  1. Klassiekchevron right
  2. Musicoloog Jan de Kruijff overleden

De Nederlandse musicoloog Jan de Kruiff is overleden. Hij werd in 1931 geboren en studeerde hobo in Tilburg en gelijktijdig elektronica aan de HTS in Eindhoven.

Na beide studies te hebben afgerond, studeerde hij ook Muziekwetenschap in Utrecht. Hij schreef tijdens zijn studie voor het blad Luister. Later werd hij hoofdredacteur van het blad Disk. Hij specialiseerde zich op het gebied van muziekopnamen en de apparatuur die nodig is de muziek optimaal weer te geven. Dat resulteerde in recensies van lp’s en cd’s etc., maar hij schreef ook testrapporten over audioapparatuur.

Van 1981-1997 was hij docent aan de muziekregistratie-faculteit van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Vanaf eind jaren ’90 verschenen 5 boeken onder de titels Spraakmakende dirigenten, pianisten, strijkers, blazers en zangers. Jan de Kruijff had ook zijn eigen website onder de titel Musicalifeiten. Daarop schreef hij recensies, boekbesprekingen, gaf hij informatie over muziekstukken etc. Hij was begin jaren ’80 een vast panellid in het Radio 4 programma Diskotabel.

Jan de Kruijff is 90 jaar oud geworden.

Ster advertentie
Ster advertentie