Podium
NTR

Felle afkeur én lof voor opera's in Bayreuth

foto: wikimedia commons
  1. Klassiekchevron right
  2. Felle afkeur én lof voor opera's in Bayreuth

Op 25 juli 2022 startten de Bayreuther Festspiele, het jaarlijkse festival rond opera’s van Richard Wagner. Voor veel liefhebbers is het Duitse Bayreuth dé plek om Wagners opera’s mee te maken. Maar het festival is ook bekend om zijn omstreden ensceneringen.

Ook dit jaar was er weer een regie van de complete ‘Der Ring des Nibelungen’ en puristen hielden vooraf hun hart vast. Regisseur Valentin Schwarz wilde de opera-cyclus brengen als een Netflix-serie. Vrijdag 5 augustus, na afloop van het laatste deel, Götterdämmerung, was het publiek woedend. Het boe-geroep zou 19 minuten hebben geduurd. “Een total loss”, schreef een criticus, niet te repareren dus. “Een middelvinger naar het publiek”, schreef een andere krant.

Schwarz had ook wel flink ingegrepen. Hij veranderde het verhaal van de opera’s, bedacht nieuwe personages en maakte van de goden aan lagerwal geraakte mensen. Het zat hem ook wel tegen. Eén van de zangers werd verkouden en zijn vervanger kreeg vervolgens corona. Ook de dirigent moest vanwege corona afzeggen.

Lóf is er trouwens ook in Bayreuth, voor andere opera’s op het programma. De uitvoeringen van Der Fliegende Holländer en Lohengrin kregen een daverend applaus.

Meer aandacht voor de publieksreacties in de NRC.

Foto: Festspielhaus Bayreuth

Ster advertentie
Ster advertentie