Podium
NTR

De Nationale Opera presenteert seizoen 2022-2023

foto: Evert Elzinga / ANPfoto: Evert Elzinga / ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. De Nationale Opera presenteert seizoen 2022-2023

Onder de titel La Liberté? (met een vraagteken) heeft De Nationale Opera het nieuwe seizoen gepresenteerd. Het seizoen bevat 15 hoofdproducties, waaronder 4 wereldpremière’s, 2 Europese premières, 6 nieuwe producties en 4 familievoorstellingen. Ook is er weer een Opera Forward Festival.

Er is voor elk wat wils. “De Nationale Opera moet een operahuis zijn voor iedereen”, legt DNO-directeur Sophie de Lint uit.

Quote

We willen ook toeschouwers bereiken die nog nooit een opera gezien of gehoord hebben. We willen laten zien dat opera voor iedereen iets te bieden heeft. Daarom zoeken we naar een uitgebalanceerd programma en naar nieuwe manieren van presenteren en omkaderen.

Sophie de Lint

Het bekende, klassieke opera repertoire, zoals Carmen van Georges Bizet en Turandot van Giacomo Puccini staan naast de minder bekende opera Königskinder van Engelbert Humperdinck.

DNO zal ook de Europese première brengen van Blue, van de Amerikaanse componist Jeanine Tesori. Daarnaast wordt ook de wereldpremière van Alexander Raskatov’s Animal Farm uitgevoerd (naar het gelijknamige boek van George Orwell).

Het seizoensthema is La Liberté?, de vrijheid? dus. Sophie de Lint legt uit:

Quote

In de wereld van nu, en de wereld van de afgelopen twee jaar, kampen we continu met crisissituaties waarin de vrijheid onder druk komt te staan. Het roept vragen op over hoe vrij we zijn als maatschappij en als individu. En helaas treedt, nadat het we het al hadden vastgelegd, het thema van de vrijheid door de oorlog in Oekraïne, in geopolitieke betekenis maar vooral in zijn kwetsbaarheid naar de voorgrond. De projecten in het nieuwe seizoen geven geen antwoorden, maar presenteren verschillende perspectieven op het concept van vrijheid en de zoektocht er naar.

Sophie de Lint, directeur van DNO

Er is ook aandacht voor de nieuwe generatie. Zo zal chef-dirigent van De Nationale Opera Lorenzo Viotti zich ontfermen over de jonge musici van het Nationaal Jeugdorkest. De Opera Studio wordt komend seizoen sterk verankerd in de programmering van DNO, zodat de jonge zangers veel ervaring kunnen opdoen. En in de Boekmanzaal, wordt een tweede klein podium geboden waar jong talent zich kan presenteren.

Ster advertentie
Ster advertentie